Schwaderloh Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Schwaderloh Muharebesi
Svabya Savaşı

Luzerner Schilling'den (1511 – 1513) muharebenin tasviri. İsviçreliler soldan geliyor; muharebenin kendisi sağ altta gösterilir ve sağ üstte Svabya askerlerinin Konstanz'a kaçışı gösterilir.
Tarih11 Nisan 1499
Bölge
Sonuç İsviçre zaferi
Taraflar
Eski İsviçre Konfederasyonu Svabya Birliği, Kutsal Roma İmparatorluğu hükümdarı I. Maximilian için savaşıyorlardı
Komutanlar ve liderler
Rudolf Hass, Oswald von Ross, Stoffel Suter[1] Kont Wolfgang von Fürstenberg
Güçler

yaklaşık 1,400 – 1,800 piyade
yüzlerce süvari

Toplam: 1,400-1,800+

yaklaşık 4,500 – 6,000 piyade
yaklaşık 400 – 600 süvari

Toplam: 4,900-6,600
Kayıplar
yaklaşık 100 – 500 ölü yaklaşık 1,400 – 2,000 ölü
Kadınlar ve rahipler, Schwaderloh Muharebesi'nden sonra Konstanz şehir kapılarının hemen dışında Svabya askerlerinin cesetlerini alıyorlar. (Luzerner Schilling)

Schwaderloh Muharebesi 11 Nisan 1499'da Konstanz'ın hemen güneyinde Untersee'nin İsviçre kıyılarındaki bir köy olan Triboltingen yakınlarında gerçekleşti. Eski İsviçre Konfederasyonu ile Svabya Birliği ve İmparator I. Maximilian'in güçleri arasındaki Svabya Savaşı'nın en büyük muharebelerinden biriydi.

Svabyalılar Nisan 1499'da Konstanz'da büyük bir ordu topladılar. Ren Nehri'nin kuzey kıyısında yer alan Konstanz, Konstanz Gölü'nün güneyindeki Thurgau'nun İsviçre topraklarına yapılacak keşif gezileri için ideal bir geçitti. İsviçreliler bir saldırı hazırlığındaydılar ve ana kamplarını Konstanz'ın sadece birkaç kilometre güneyindeki küçük bir köy olan Schwaderloh'ta ve gölün güney kıyılarındaki köylere ise garnizon kurmuşlardı. Daha savaştan haftalar önce, küçük çatışmalar olmuştu ve Svabya topları Reichenau Adası'ndaki Ermatingen köyünü ateşe vermişti.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Nisan 1499 sabahı erken saatlerde, Kont Wolfgang von Fürstenberg komutasındaki yaklaşık 4.500 ile 6.000 piyade ve 400 ile 600 şövalyeden oluşan büyük bir Svabya ordusu Konstanz şehir kapılarından dışarı çıktı.[2] Nehri geçtiler ve Ermatingen, Mannenbach ve Triboltingen köylerindeki küçük İsviçre garnizonlarını geri sürdüler. Luzern şehri tarafından Reichenau'dan gelen ateşe cevap vermek için gönderilen Ermatingen'de iki topu ele geçirdiler. İsviçre'nin geri çekildiğini gören birlikler, köyleri yağmalamaya ve yakmaya başladı ve hemen ganimetlerini Konstanz'a geri taşımaya başladılar. Svabya komutanlarının savaş düzenini koruma girişimleri askerler tarafından göz ardı edildi.

İsviçre birlikleri, ormanın içinden, İsviçre'nin ana birliğinin kamp kurduğu Schwaderloh'a çekildi. Hızla güçlerini topladılar ve yaklaşık 1.400 ila 1.800 adamla Triboltingen'e yürüdüler. Triboltingen ve Gottlieben arasında, düzensiz Svabya birliklerine saldırdılar ve onları gafil avladılar. Çoğunlukla deneyimsiz olan Svabya piyadeler hemen kaçmaya başladılar. Sadece şövalyeler onlara bir süre dayandı ve bazı top atışları yapmayı başardılar; duman görüşü kapattığında İsviçreliler yakın dövüşe girebildi ve onları bozguna uğrattılar. İsviçreliler bu noktada güçlerini ikiye bölmüştü - mızrakçılar Svabya şövalyeleriyle savaşmaya devam ederken, teberler ve diğer birlikler rotayı saptıran Svabya piyadelerini takip ediyordu. Svabyalılar savaş alanından kargaşa içinde kaçtılar, arkalarında sadece ödüllerini değil, sabah Ermatingen'de ele geçirdikleri iki top da dahil olmak üzere tüm ağır silahlarını da bıraktılar. Birçoğu, silahlarını ve zırhlarını geride bırakarak gölün üzerinden yüzerek kaçmaya çalıştı. Gölde en az 80 asker boğuldu, diğerleri Gottlieben ve Konstanz arasındaki bataklıklarda öldü. Dönemin kaynaklar, birçok Svabya askerinin panik içinde Überlingen ve Radolfzell'e kadar uzaklara kaçtığını bildirir.[1] İsviçreliler onları Konstanz şehir kapılarına kadar takip ettiler ve esir almadılar: savaş alanında kalan tüm yaralı askerleri öldürüldüler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Riezler, S.: Die Grafen von Fürstenberg im Schweizerkriege 1499; Tübingen 1883. In German. Detailed chronological account of the events of the Swabian war.
  2. ^ P.Scheck (1999). "Der Schwabenkrieg 1499". Schaffhausen Belediye Arşivi (Almanca). 4 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2006. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kurz, H.R.: Schweizerschlachten, 2nd ed; Francke, Bern 1977; pp. 165 – 171, 3-7720-1369-4.