Samandıra, Sancaktepe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Samandıra sayfasından yönlendirildi)
Samandıra
Sancaktepe'nin İstanbul'daki konumu
Sancaktepe'nin İstanbul'daki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
İlçeSancaktepe
Nüfus
 • Toplam150,000
 • Yoğunlukoto/km²
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Posta kodu
34885
Alan kodu(+90) 216
Plaka kodu34

Samandıra Sancaktepe 'de bulunan bir semttir. Samandıra yakın zamana kadar nahiye ve köy vasfında kalmış, 1992 yılında belde statüsüne kavuşarak hızlı bir şekilde gelişmiştir. Sınırları içinde Sancaktepe Belediye Başkanlığı, Meydan Parkı, Sancaktepe Metro İstasyonu, BİM Genel Müdürlüğü, Fenerbahçe Samandıra Can Bartu Tesisleri, Aydos Ormanı'nın bir kısmı, Veysel Karani Mezarlığı bulundurur. 17 tane ilköğretim okulu bulunmaktadır. Semtin yaklaşık nüfusu 150.000'dir. 2008 yılına kadar Kartal ilçesine bağlı olan Samandıra beldesi, 2008'de Sarıgazi, Yenidoğan beldeleriyle birlikte Sancaktepe ilçesine katılmıştır. Bu tarihte Samandıra Belde Belediyesi feshedilmiştir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Samandıra'nın tarihte rastlanan ilk ismi Demeter'dir. Demeter Yunan Mitolojisinde tarım ve bereket tanrıçasıdır ve insanlara toprağı ekip biçmesini öğreten odur. Samandıra öylesine kusursuz ve doyumsuz bir toprak harikasıdır ki insanlar onun güzelliğini, bu güzelliğin formu ve ideali olan tanrıça Demeter adıyla ifade etmekten kendilerini alamamışlardır. Ayrıca Samandıra, yabani hayvan çeşitliliğiyle av için de tılsımlı bir mekândı. Bu özelliği ileride onu Bizans imparatorlarının en gözde sayfiye alanlarından biri haline getirecekti. Yazlık sayfiye alanlarına düşkünlüğü ve av merakıyla tanınan Bizans İmparatorlarından II. Tiberius (578–582) ile damadı ve kendisinden sonraki imparator Maurikios (582–602) tarafından Samandıra'ya bir saray inşa ettirilmiştir. Damatris Sarayı'nı. Kalıntıları günümüze kadar ulaşan ve literatüre Damatris Sarayı olarak geçen bu saray, inşa edilme amacı olan av ve dinlenmenin yanı sıra, İstanbul'un Anadolu'ya açılan kapısı olması ve Anadolu'ya yapılacak olan seferler doğrultusunda güzergâh üzerinde olması nedeniyle Bizans ordusunun toplanma ve konaklama bölgesi olarak kullanılmış, imparatorlar Anadolu'dan dönerken de, başkente girmeden evvel son gecelerini geçirdikleri yer olmuştu. İmparator Samandıra'da konaklarken haberciler bir gün önceden başkente ulaşır ve İmparator'u karşılamak için gerekli hazırlıkların yapılmasını temin ederlerdi. Bugün yıkıntıları arasında haç biçimindeki sarnıcı, kemer ve tonozları teşhis edilebilen saray, gözle görülen bölümünden çok daha büyük bir alanı kapsadığını tahmin etmekteyiz. Boyutları ve nitelikleri göz önüne alındığında Bizans'tan günümüze ulaşan belki de en önemli yapı burasıdır.

1043 yıla gelince Peçenek Türklerinin Bizans'ı ele geçirmek için başlattıkları harekâtta Samandıra'da 1500 kişilik bir askeri kuvvetle konakladıklarını biliyoruz. Tarih 1296'yı gösterirken İstanbul'da çok şiddetli bir deprem oldu. Bu deprem İstanbul'da taş üstünde taş bırakmamış ve şehir toparlanana kadar payitaht geçici bir süre için Samandıra'ya taşınmıştır. Bundan sonra Samandıra hakkında Bizans tarihçileri sözbirliği etmişçesine susuyor. Zira Osmanlı akınları önlenemez olmuştur ve buraları en çok seven ve en sık kalan İmparator Andronikos II. Paleologos'un ölümünden üç ay sonra Samandıra Türk topraklarına geçmiş olacaktı. Orhangazi tarafından yetkili kılınmış olan Abdurrahmangazi isimli Osmanlı komutanının Aydos Kalesi'ni kuşatarak fethetmesi ile gerçekleşmiştir. Böylece Osmanlı hududu diğer fetihlerle birlikte Karadeniz ve İstanbul'a doğru genişlemiştir. Bu dönemde küçük bir köy yerleşimi niteliğinde olan Samandıra, cumhuriyet yıllarına kadar büyük bir mekânsal gelişime sahne olmadan bu niteliğini korumuştur. Ancak Cumhuriyet Dönemi'nde Kartal ilçesine bağlı bir bucak olan yerleşim, 1992 yılında belde statüsüne kavuşarak hızla gelişmeye başlamıştır.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Samandıra'da Samandıra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Samandıra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Samandıra Aziz Bayraktar Anadolu İmam Hatip Lisesi, Sancaktepe Anadolu Lisesi, Fatih Borsa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Sancaktepe Eyüp Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,, Sancaktepe Rabia Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Sancaktepe Teknoloji Anadolu İmam Hatip Lisesi, Sancaktepe Sultan II. Abdulhamid Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Tolga Çınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmak üzere 8 lise bulunmaktadır.

Ayrıca Samandıra'da Cengiz Topel İlkokulu ve Ortaokulu, Beyhan Şenyuva İlkokulu, Ortaokulu ve İmam Hatip Ortaokulu, Hüseyin Temizel İlkokulu, Ortaokulu ve İmam Hatip Ortaokulu, İbn-i Sina İlkokulu ve Ortaokulu, Mustafa Karaşahin İlkokulu ve Ortaokulu, Nermin Ahmet Hasoğlu İlkokulu ve Ortaokulu, Perran Kutman Sarıtaş İlkokulu ve Ortaokulu, Sabedin Türker İlkokulu ve Ortaokulu, Samandıra Ortaokulu ve İmam Hatip Ortaokulu, Samandıra Veysel Karani İlkokulu ve Ortaokulu, Şakir Demir İlkokulu ve Ortaokulu ve Şehit Er Hasan Genç İlkokulu ve Ortaokulu olmak üzere 12 İlköğretim okulu ve 3 İmam Hatip Ortaokulu bulunmaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Samandıra'dan çevresindeki birçok ilçeye çok sayıda otobüs ve minibüs ile ulaşım imkanı mevcuttur. Ayrıca M5 metro hattının Çekmeköy-Sultanbeyli uzatmasının Samandıra semti sınırları içerisinde toplam 3 adet metro istasyonu (Sancaktepe, Samandıra Merkez, Veysel Karani) vardır. Bu istasyonlardan Sancaktepe ve Samandıra Merkez istasyonları 16 Mart 2024 tarihinde açılmış olup Veysel Karani istasyonunun 2025 yılı başında hizmete girmesi planlanmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]