Kaydedilmiş işlev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Saklı yordam sayfasından yönlendirildi)

Kaydedilmiş işlev, veritabanı yönetim sistemlerinde veritabanı istemcisinden tüm komut dizilerini çağırmak için kullanılabilen bir komuttur. Bu nedenle, bir dizi kayıtlı komutu çalıştıran bağımsız bir komuttur. Kaydedilmiş işlevler, ilgili veritabanının veri sözlüğüne kaydedilir.

Kaydedilmiş bir işlev, veri tabanı yönetim uygulamasına göre değişen SQL dışında işlevsel diller ile yazılabilir, kendisine verilen parametreler ve kodlanışı doğrultusunda belli işlemleri gerçekleştirir ve eğer varsa çıktı parametrelerini döndürür.

Kaydedilmiş işlevler, ilişkisel veri tabanı yönetim sistemlerinde çok önemlidir. Derlenmiş oldukları için çok hızlı bir şekilde çalışırlar. Bunun yanında veri tablolarında belli işleri yerine getirirken üçüncü parti bir program kullanıldığında çok veri alış-verişi olacağından bunun yerine kaydedilmiş bir işlev kullanmak, işlerin çok daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar.

Kaydedilmiş işlevler, veri tabanında oluşturulduktan sonra bir tetikleyici (İng. trigger), bir SQL sorgusu, üçüncü parti bir yazılımdan veya başka bir kaydedilmiş işlevin içerisinden çağırılabilirler.

Kaydedilmiş işlevleri destekleyen bazı veri tabanı yönetim uygulamaları şunlarıdır:

  1. Firebird (ISQL)
  2. Microsoft SQL Server (T-SQL)
  3. MySQL
  4. Oracle Database (PL/SQL)
  5. PostgreSQL (PL/pgSQL)
  6. Sybase (T-SQL)