Sınırlı semptom atağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sınırlı semptom atağı (İngilizceLimited symptom attack, LSA) ya da sınırlı semptom panik atağı (İngilizceLimited symptom panic attack, LPA), normal atağa göre daha az kapsamlı bir panik atak şeklidir ve atak anında panikle ilgili dörtten az semptom yaşanır (APA 1994). Örneğin korkunç bir şeyin gerçekleşeceği korkusuyla birlikte aniden gelen yoğun bir baş dönmesi veya titreme gibi. Panik bozukluğu olan birçok insan, tam kapsamlı ve sınırlı semptom panik ataklarının ataklarının karışımına sahiptir. Sınırlı semptom atakları genellikle anksiyete bozuklukları, fobiler, panik bozukluğu ve agorafobi ile kendini gösterir. Genellikle panik atak ve panik bozukluğundan kurtulan veya tedavi görmekte olan kişilerde bu tip ataklar görülür.

Belirtiler[değiştir | kaynağı değiştir]

DSM-IV'e göre, bir sınırlı semptom atağı sırasında, dört veya daha fazla semptom içermesi gereken tam kapsamlı bir panik atağın aksine, aşağıdaki semptomlardan dördünden azı yaşanacaktır.

Süre[değiştir | kaynağı değiştir]

Panik atakta olduğu gibi, bir sınırlı semptom atağı tipik olarak 10 dakika içinde zirve yapar. Bununla birlikte, ataklar bir ila beş dakika kadar kısa bile sürebilir veya birkaç saat boyunda sürecek yeni bir atak serisinin başlangıcı olabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Differences in symptom structure between panic attack and limited symptom panic attack: a study using cluster analysis". Psychiatry Clin. Neurosci. 51 (2): 47-51. Nisan 1997. 
  • Katerndahl DA (1999). "Progression of limited symptom attacks". Depress Anxiety. 9 (3): 138-40. 10 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020.