Süreç içerisindeki iş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çalışma süreci (WIP),[1][2][3][4] çalışmalarında ilerleme (WIP),[5][6][7] süreç içerisindeki ürünler,[1] ya da işlemdeki envanter bir şirketin kısmen bitirilmiş tamamlanmayı ve nihai satışı bekleyen mamul ya da bu öğelerin değeridir.[8] Bu öğeler ya da sadece uydurma ya da beklediğiniz için daha fazla işlem sırası ya da bir tampon depolama. Bu terim üretim ve Tedarik Zinciri Yönetiminde kullanılır.

Optimal üretim yönetimi sürecinde en aza indirmek amaçlanmaktadır. Çalışma süreci gerektirir depolama alanı temsil eder, bağlı sermayeyi kullanılabilir yatırım ve doğal risk taşıyan bir önceki sona erme raf ömrü olan ürünler. Bir sıra önde gelen bir üretim adım gösteren bir adımdır iyi tamponlu için sıkıntısı malzemelerden yukarıdaki adımları, ama olabilir de belirtmek yeterli kapasiteye süreç çıktısı bu önceki adım.

Tam zamanında (JİT) Üretim, ürünün kesintisiz bir konfigürasyonuna göre süregelen süreç içerisindeki işi/yarı mamülü azaltmak amaçlı bir kavramdır. Tam sırasında (JIS) Ürün konfigürasyonlarının sıralamasında planlanan çeşitlilik bakımından benzer bir kavramdır. Türkçede "Demir tavında dövülür" atasözü bu kavramı en iyi şekilde ifade eder.

Barkod ve RFID tanımlama, işlem akışındaki çalışma kalemlerini tanımlamak için kullanılabilir. Ürünlerin yerini saptamak için sadece çalışma öğelerinin bulunmasını değil, aynı zamanda bu öğelerin bulunduğu yerin bilgisini de sağlamak için ilave gereklilikler göz önüne alınmalıdır. Bu, tek adımlık üretim için paralel çalışma pozisyonlarına sahip esnek üretim hatlarında zorunlu bir şarttır.

Bazen, bir üretim ve inşaat içeriğinin dışındaki "süreç içerisindeki iş", "Yarı mamül"ü, yani henüz nihai bir ürün olmayan daha kapsamlı bir çalışmayı tarif etmek amacıyla doğru bir şekilde kullanılacakken; hatalı kullanılır .

Inşaat projelerinde Süreç içerisindeki iş (WIP)[değiştir | kaynağı değiştir]

İnşaat muhasebesinde Süreç İçerisindeki İş, şu anda inşaat firması tarafından üzerinde çalışılmakta olan inşaat projelerinin değerini tanımlar. Her bir projeyi doğru bir şekilde hesaplamak için, belirli bir ayın (ya da dönemin) sonunda her proje için DÖRT değere ihtiyaç vardır:

  1. Proje için Satış Fiyatı (satış vergisi hariç),
  2. Proje için toplam Maliyet Tahmini,
  3. Güncel/Tarihe göre Maliyetler,
  4. Faturalandırılan Tarih.

Güncel(Tarihe göre) Maliyetler, Maliyet Tahmini'ne bölünerek, proje için "tamamlanma yüzdesi" hesaplanır. Örneğin:

  • Bir projenin maliyetinin, işin tamamlandığı zamana kadar 70.000$ olduğu varsayılmaktadır
  • Aralık ayı sonunda, projeye o güne kadar 35.000$ harcandığını varsayalım
  • 35.000$, 70.000$'a bölündüğünde, 0,5 eder; dolayısıyla proje 31 Aralık'ta %50 tamamlanmış olarak kabul edilebilir.

Tamamlanma yüzdesini hesaplama, müşteriye ne kadar faturalandırılacağının belirlenmesinde değerli bir araçtır - o kadar önemlidir ki; faturalandırma ve hatta bu faturaların toplanması, işi yapmak için harcanan maliyetten daha yüksektir. Bu, müşterinin inşaat işini doğrudan finanse etmesini ve müteahhit firmanın müvekkil adına borcu en aza indirmesini sağlar. Yukarıdaki örneği kullanarak, aşağıdakileri varsayalım:

  • Projenin satış fiyatı 100,000$
  • 100,000$ çarpı 50% (tamamlanma seviyesi) = 50,000$

Bu nedenle, 31 Aralık'ta itibarıyla biten süreçte, müşterinin işi düzgün şekilde finanse edebilmesi için en az 50.000$ faturalandırılması gerekir ...

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Work-in-process dictionary definition | work-in-process defined". business.yourdictionary.com. 14 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2014. 
  2. ^ "WORK IN PROCESS DEFINITION". ventureline.com. 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2014. 
  3. ^ "What is work in process? definition and meaning". businessdictionary.com. 20 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2014. 
  4. ^ "Work in Process financial definition of Work in Process". financial-dictionary.thefreedictionary.com. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2014. 
  5. ^ "Collins English Dictionary | Always Free Online". collinsdictionary.com. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2014. 
  6. ^ "Work In Progress (WIP) Definition | Investopedia". investopedia.com. 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2014. 
  7. ^ "WORK IN PROGRESS DEFINITION". ventureline.com. 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2014. 
  8. ^ "W - Wage to WTO (World Trade Organisation) - Dictionary". tuition.com.hk. 18 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2014.