São Paulo Forumu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
São Paulo Forumu
Foro de São Paulo
Foro sao paulo members 2023.svg
Forum logosu
KısaltmaFSP
Slogan"Latin Amerika'nın yeni entegrasyonu için"
Kuruluş1990
TürUluslararası siyasal sistemler
AmaçGüney ve Orta Amerika soldan aşırı sola siyasi parti ve örgütlerden oluşan ağ
MerkezSão Paulo, Brezilya
Hizmet bölgesiAmerika kıtası
Resmî sitehttps://forodesaopaulo.org/

São Paulo Forumu (Foro de São Paulo, FSP), sol ve aşırı sol partilerin katıldığı bir konferanstır.[1][2] Başta Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere Amerika kıtasındaki siyasi partiler ve diğer kuruluşları kapsayan konferans,[3] İşçi Partisi tarafından 1990 yılında Brezilya'nın São Paulo şehrinde başlatıldı.

São Paulo Forumu, 1990 yılında Brezilya İşçi Partisi'nin, Berlin Duvarı'nın yıkılması ve o dönemde uygulanan bazı ekonomik liberalizasyon politikalarının giderek daha fazla benimsenmesi sonrasında yeni uluslararası senaryoyu tartışmak üzere Latin Amerika ve Karayipler'deki diğer partilere başvurmasıyla kuruldu. Konferansın belirtilen ana hedefi neoliberalizme alternatifleri tartışmaktı.[4] Temmuz 1990'da São Paulo'da yapılan ilk toplantıya Latin Amerika ve Karayipler'den 48 parti ve örgütün üyeleri katıldı. Toplantının asıl adı Latin Amerika Sol ve Anti-emperyalist Parti ve Örgütleri Toplantısı idi. 1991 yılında Mexico City'deki toplantıdan bu yana, ilk toplantının yapıldığı yere atıfta bulunularak dönüşümlü olarak Foro de São Paulo olarak anılmaya başlandı.[5] Sonraki toplantılara bölgedeki birçok taraf ev sahipliği yaptı.

FSP'ye göre bugün konferanslarına 100'den fazla parti ve siyasi örgüt katılıyor. Siyasi konumları, sosyal demokrat partiler, solcu tabandan işçi hareketleri ve Katolik Kilisesi'nden ilham alan sosyal hareketler, etnik ve çevreci gruplar, anti-emperyalist ve milliyetçi örgütler, komünist partiler ve silahlı gerilla güçlerini içeren geniş bir yelpazede değişiklik göstermektedir. Ancak ikincisi, yalnızca Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri'nin FSP'nin gerçek bir üyesi olduğu düşünüldüğü sürece doğrudur. Gerçekte FARC, Forum'dan hiçbir zaman resmi olarak yasaklanmamış olmasına rağmen, Forum'a katılmaktan men edilmiştir. Toplantıları, FSP'nin São Paulo'daki o yılki toplantısına kabul edilmedikleri 2005 gibi erken bir tarihte gerçekleşti.[6]

2024 itibarıyla São Paulo Forumu üyelerini gösteren harita:
  Hükümet üyesi
  Üye parti hükümette değil

Bu gruplar, devrimlerde silahlı kuvvet kullanılmasından temsili demokrasinin desteklenmesine kadar uzanan bir dizi konuda farklılık gösteriyor. Örneğin Küba Komünist Partisi onlarca yıldır tek partili sistemi benimserken, Brezilya İşçi Partisi (PT) çok partili temsili demokrasi sistemini destekliyor ve buna katılıyor. Şili'deki Sosyal Yakınsama gibi bazı partiler, temel değer olarak temsili demokrasi yerine radikal demokrasiyi, katılımcı demokrasiyi ve işyeri demokrasisini savunuyor. Bu farklılıklar, FSP'nin her konferansın sonunda yayınlanan ve üyelerinin kolektif konumunu belirten nihai beyanlarına özel bir önem vermektedir.

FSP'nin ilk toplantısından bu yana, onaylanan Bildirge, katılımcıların "solcu ve sosyalist düşünceyi yenileme, onun özgürleştirici karakterini yeniden teyit etme, yanlış anlayışları düzeltme ve bürokratizmin tüm ifadelerinin ve gerçek düşüncenin yokluğunun üstesinden gelme isteğini" ifade ediyordu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gonzalez, Mike. "The Marxist Influence of the São Paulo Forum in Latin America". The Heritage Foundation (İngilizce). Erişim tarihi: 5 Mart 2024. 
  2. ^ "The Marxist Hurricane in South America". The Heritage Foundation (İngilizce). Erişim tarihi: 5 Mart 2024. 
  3. ^ Fantini, Ellen (5 Şubat 2023). "The São Paulo Forum and the Future of Latin America: An Interview with Alejandro Peña Esclusa". europeanconservative.com (İngilizce). Erişim tarihi: 5 Mart 2024. 
  4. ^ Cf. Carlos Baraibar & José Bayardi: "Foro de San Pablo ¿qué es y cuál es su historia?", 23 August 2000, "No Se Encontraron Resultados Para Va Internacionales Noticias 7026753 Asp". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2014. 
  5. ^ "Fundação Perseu Abramo". 20 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  6. ^ Cf. Folha de S.Paulo May 31, 2005