Rodrigo Lara

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rodrigo Lara
Kolombiya Adalet Bakanı
Görev süresi
7 Ağustos 1983 - 30 Nisan 1984
Yerine geldiği Bernardo Gaitán Mahecha
Yerine gelen Enrique Parejo González
Kişisel bilgiler
Doğum 11 Ağustos 1946(1946-08-11)
Neiva, Huila, Kolombiya
Ölüm 30 Nisan 1984 (37 yaşında)
Bogotá, D.C., Kolombiya
Milliyeti Kolombiyalı
Partisi Yeni Liberalizm
Evlilik(ler)
Nancy Restrepo Acevedo (e. 1974)
Çocuk(lar) Rodrigo Armando Lara Sánchez
Rodrigo Lara Restrepo
Jorge Andrés Lara Restrepo
Paulo José Lara Restrepo
Bitirdiği okul Kolombiya Externado Üniversitesi
Mesleği Avukat

Rodrigo Lara Bonilla (11 Ağustos 1946 - 30 Nisan 1984), Başkan Belisario Betancur döneminde Adalet Bakanı olarak görev yapan ve kokain kaçakçılarını kovuşturmadaki görevi nedeniyle Pablo Escobar'ın emriyle suikaste uğrayan Kolombiyalı bir avukat ve politikacıydı. Esas olarak Medellin karteli ile mücadele etmiştir.[1]

Lara'nın ölümü, Escobar'ın cinayet suçlamasıyla yargılanmasına ve Kolombiya'da suçluların iadesi konusunda binlerce cana mal olacak uzun sürecek bir çatışmaya yol açtı.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Neiva da doğan Lara, anabilim başkenti Huila da Universidad Externado de Colombia hukuk okudu. Yıllar sonra, eski Liberal başkan Alfonso López Michelsen tarafından kurulan ve yönetilen Liberal Devrimci Hareket partisine katıldı. 1969'da henüz 23 yaşındayken Lara, memleketinin belediye başkanı olarak atandı.

Adalet Bakanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Liberalizmin Üyeleri, y. 1979. Soldan: Iván Marulanda, Luis Carlos Galán, Rodrigo Lara, Nancy Restrepo de Lara, Gabriela White de Vélez ve Hernán Vieira. Galán, Lara ve White ya uyuşturucu baronları ya da FARC tarafından öldürüldü.

Ağustos 1983'te kendisi ve Luis Carlos Galán tarafından oluşturulan Yeni Liberalizme mensup olan Lara, Başkan Belisario Betancur tarafından Bernardo Gaitán Mahecha'nın yerine Adalet Bakanı olarak atandı. Lara, Galán ile birlikte, özellikle kartelin Escobar tarafından yönetildiği Medellin'deki uyuşturucu kartellerine cephe aldı. Escobar Kongre'ye seçildiğinde, Lara uyuşturucu kartelleriyle bağlantısını öne sürerek onu kınadı. Lara ayrıca Escobar'ı ve karteli siyaseti ve sporu yolsuzluk yoluyla etkilediklerini ifşa etti. Bu, Lara'nın hükûmette ve özellikle uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede patlayıcı büyümesiyle tehdit edilen bazı politikacılar, uyuşturucu satıcıları ve gazeteciler tarafından kurulan bir tuzağı tetikledi. Escobar'ın Kongre'deki müttefiki Jairo Ortega, bilinen uyuşturucu kaçakçısı Evaristo Porras tarafından imzalandığı iddia edilen bir çeki (sonunda sahte olduğu anlaşıldı) meclise sundu. Bu, Lara ve Porras arasında kaydedilen bir konuşmaya ek olarak, birçok kişinin Lara'nın meşruiyetini sorgulamasına neden oldu. Ancak Başkan Betancur, iddiaları yalanlayarak Lara'yı görevde tuttu.

Lara ve uyuşturucu kartelleri arasındaki iddia edilen bağlantıları gözden düştükten sonra bile hükûmet ve Medellin Kartelinin, özellikle Escobar'ın karanlık ilişkilerini ortaya çıkarmaya başladı. Escobar, Kongre'den ihraç edildi ve ABD vizesi iptal edildi. Bakan daha da ileri giderek Escobar ve Carlos Lehder gibi diğer uyuşturucu baronlarına yönelik suçlamaları yeniden gündeme getirdi. Lara, yasa dışı maddelerin üretimi ve dağıtımı için kullanıldığı iddia edilen yüzlerce uçak ve mülke de el konulmasını emretti. Kongre Amerika Birleşik Devletleri ile bir iade anlaşmasını onaylamayı tartışırken, Escobar ve müttefikleri sorunlarını Lara'yı ortadan kaldırarak çözmeye çalıştılar.

Suikast[değiştir | kaynağı değiştir]

Dosya:Assassination of Rodrigo Lara Bonilla.jpg
Lara'nın suikaste uğradığı araba

30 Nisan 1984'te Byron Velasquez ve Ivan Dario Guisado adlı iki suikastçı bir Yamaha motosikletiyle SUV konvoyunun yanından geçerken 1976 Mercedes-Benz W126'sında Rodrigo Lara Bonilla vardı. Guisado, bir Uzi'yi pencereye doğrulttu ve onu defalarca kez vurdu. Lara anında öldü ancak sürücü zarar görmedi, korumaları Ivan Dario Guisado'yu vurdular. Byron Velasquez yakalandı ve 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 15 Ekim 1995'te şartlı tahliye edildi. Suikastten birkaç gün sonra Pablo Escobar ve ailesi Panama'ya kaçtı.

Lara'nın ölümünden sonra Betancur hükûmeti derhal iade yasasını onayladı ve organize suça karşı savaş başlattı. Ardından, Enrique Parejo González Adalet Bakanı olarak atandı. Medellin Kartelinin üç üyesinin ABD'ye iade edilmesine yol açan uyuşturucu kaçakçılığına karşı sert bir saldırı başladı.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kolombiyalı Caracol TV dizisi Escobar, el Patrón del Mal'da (2012), Lara, Kolombiyalı aktör Ernesto Benjumea tarafından canlandırılıyor.
  • TV Dizisi Tres Caínes'de (2013) Lara, Kolombiyalı aktör Juan Carlos Serrano tarafından küçük bir rolde canlandırılıyor.
  • Alias El Mexicano (2013) adlı TV dizisinde Lara, Kolombiyalı aktör Fabio Rubiano tarafından canlandırılıyor.
  • Netflix TV dizisi Narcos (2015) (1. Sezon, 3. Bölüm, "The Men of Always"), Lara (Meksikalı aktör Adan Canto tarafından canlandırılıyor) Escobar'ı suçlarken ve suikasta kurban giderken tasvir ediliyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "El Asesinato de Rodrigo Lara Bonilla" [The Assassination of Rodrigo Lara Bonilla]. Semana (İspanyolca). 7 Ağustos 1987. ISSN 0124-5473. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2010.