Rockwell Arena

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arena
Arena 7.0 Student Edition kullanılarak yapılan örnek bir model
Orijinal yazar(lar)Systems Modelling Corporation
Geliştirici(ler)Rockwell Automation
Güncel sürüm16.20.00000 / 1 Eylül 2022 (19 ay önce) (2022-09-01)
İşletim sistemiMicrosoft Windows
TürSimülasyon yazılımı
Resmî sitesiarenasimulation.com

Arena, Systems Modeling tarafından geliştirilen ve 2000 yılında Rockwell Automation tarafından satın alınan bir ayrık olay simülasyonu ve otomasyon yazılımıdır.[1] SIMAN işlemcisini ve simülasyon dilini kullanır. 2020 itibarıyla 16. sürümdedir. Arena'nın "FactoryTalk" markası altında diğer Rockwell yazılım paketlerine katılabileceği öne sürülmüştür.[2]

Arena'da kullanıcı, süreçleri veya sümülasyon mantığını temsil eden "modülleri" (farklı şekillerdeki kutular) yerleştirerek bir deney "modeli" oluşturur. Bağlayıcı çizgiler bu modülleri birleştirmek ve "varlıkların" akışını belirtmek için kullanılır. Modüller varlıklara, akışa ve zamanlamaya göre belirli eylemlere sahip olsa da, her modülün ve varlığın gerçek hayattaki nesnelere göre kesin temsili modelleyiciye tabidir. Çevrim süresi ve WIP (work in process - süreçteki iş) seviyeleri gibi istatistiksel veriler kaydedilebilir ve rapor olarak çıktı haline getirilebilir.

Arena Microsoft teknolojileri ile entegre edilebilir. Visual Basic for Applications içerir, böylece belirli algoritmalara ihtiyaç duyulursa modeller daha da otomatikleştirilebilir. Ayrıca Microsoft Visio akış şemalarını içe aktarmanın yanı sıra Excel elektronik tablolarından ve Access veri tabanlarından okumayı veya bunlara çıktı göndermeyi de destekler. ActiveX kontrollerinin barındırılması da desteklenmektedir.

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Arena, iş süreçlerini simüle eden şirketler tarafından kullanılmaktadır. Bu firmalardan bazıları General Motors, UPS, IBM, Nike, Xerox, Lufthansa, Ford Motor Company ve diğerleridir.[3] Bir simülasyon oluşturmanın, bir projenin başlangıcında daha fazla zaman gerektirebileceği, ancak daha hızlı kurulumların ve ürün optimizasyonlarının genel proje süresini azaltabileceği belirtilmiştir.[4] Arena, müşteri temsilcilerinin ve telefon hatlarının kullanımını optimize etmek için çağrı merkezleri, bir gıda işleme tesisinde[4] pankek yığınlarının boyutu ve yönlendirilmesi ile bir altın madeni tasarımı da dahil olmak üzere çeşitli operasyon türlerini simüle edebilir.[5]

Yazılımın ticari sürümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Professional Edition – Amiral gemisi üründür. Karmaşıklığı ne olursa olsun sistemler temsil edilebilir ve özel performans metrikleri ölçülebilir ve izlenebilir.[6]
  • Standard Edition – Bu orta seviye paket, bir dizi endüstri ve sistemde karşılaşılan simülasyon problemlerini çözmek için çok yönlülüğe sahiptir. Bu sürüm Temel Proses, Gelişmiş Transfer ve Gelişmiş Proses Arena şablonlarını içerir.
  • OptQuest – OptQuest, Arena içinde optimizasyon işlevselliği sağlar.[7]

Yazılımın akademik sürümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Academic Lab Package – Piyasada bulunan Enterprise Suite'in akademik sürümüdür. Bu sürüm, 30 veya daha fazla kullanıcı lisanslı akademik, ticari olmayan kullanım içindir. Arena ile Simülasyon (Simulation with Arena) ders kitabını kullanan üniversiteler değerli teklifler ve avantajlardan yararlanabilirler.
  • Research Edition – Bu sürüm, bireysel akademik araştırmacılar için olan Akademik Laboratuvar Paketi ile aynı sürümdür. Uyulması gereken aynı akademik kurallar belirtilmiştir.
  • Student Edition – Şu anda yazılımı öğrenmekte olan öğrencilere yönelik ücretsiz sürüm indirilebilir ve/veya birçok simülasyon ders kitabına dahildir. Bu sürüm kalıcıdır, ancak model boyutu sınırlıdır. Bu sürüm akademik, ticari olmayan kullanım için tasarlanmıştır. Yazılımı kullanan üniversiteler, kişisel makinelerine yüklemeleri için öğrencilere dağıtmak üzere yazılımın kopyalarını alabilir.[8]

Konuyla ilgili okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Arena kullanan ders kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • W. David Kelton, Randall P. Sadowski, Nancy B. Zupick, Simulation with Arena, 6th edition. (McGraw-Hill Professional, 2014). 978-0-07-337628-8
  • Altiok, Tayfur and Benjamin Melamed.Simulation Modeling and Analysis with ARENA. Elsevier, Inc., 2007. 978-0-12-370523-5
  • Rossetti, Manuel D. Simulation Modeling with Arena. John Wiley & Sons, Inc., 2010. 978-0-470-09726-7

SIMAN[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Pegden, C.D. (1983), "Introduction to SIMAN" (PDF), Winter Simulation Conference 
  • Sturrock, D.T., Pegden, C.D. (1990), "Introduction to SIMAN" (PDF), Proceedings Winter Simulation Conference 
  • C. Dennis Pegden, Robert E. Shannon, Randall P. Sadowski, Introduction to Simulation Using Siman, McGraw-Hill 1995

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Business & Technology Insight for Supply Chain Professionals | Gartner Inc". 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  2. ^ "Rockwell Aims to Plug MES Gap | Web Exclusive | Automation World". www.automationworld.com. 29 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Rockwell - Arena Simulation". 20 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  4. ^ a b "MMS Mag : Simulation software shows value in pancake plant : Manufacturing Simulation". 22 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  5. ^ SYSTEM AUTHOR. "New gold-mine is all set to hit the ground running". Mining Weekly. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Arena Simulation". www.arenasimulation.com. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2023. 
  7. ^ "Arena Simulation Software by Rockwell Automation: Products". 9 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2010. 
  8. ^ "Arena Simulation". 27 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]