Richard Scott

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Richard Scott, Dick Scott olarak da bilinen Richard Scott FRCGP (1914 - 28 Kasım 1983), genel pratisyenin ilk profesörü olan İskoç doktordur.

Edinburgh'ta bir akademik pratisyen (GP) olarak çalıştı. 1948'de ilk üniversite genel pratiği kurma göreviyle görevlendirildi, Edinburgh Üniversitesinin genel öğretim birimini geliştirmeye ve 1963'te genel pratikte ilk akademik başkanlığa atandı.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Richard Scott, 1914 yılında dünyaya geldi. Fife Beath Lisesinde eğitim gördü. Edinburgh Üniversitesinde okudu ve 1936'da MB ChB ile mezun oldu. Genel pratikte çalışırken, MD derecesinde bir araştırma yaptı. Kraliyet Ordusu Tıp Birliği'nde 1939-1945 yılları arasında görev yapmış ve teğmen Albay rütbesine gelmiştir. Bu süre zarfında Kuzey Afrika, Sicilya, İtalya ve Hindistan'daki yerlere gönderilmiştir.

Akademik Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hareketsizlikten sonra Halk Sağlığı Diplomasisi için okudu ve bu dalda altın madalya kazandı. 1946'da Scott, Edinburgh Üniversitesi'ne halk sağlığı ve sosyal tıp bölümü öğretim görevlisi olarak atandı. Ulusal Sağlık Hizmetinin başlatılmasıyla dispanserlere artık ihtiyaç kalmamıştı. Edinburgh'taki Royal Public Dispensary of West Richmond Caddesi'ndeki binalar ilk üniversite genel pratiğine dönüştürüldü. 5 Temmuz 1948'de Scott'ın genel tıp uygulamaları, aynı zamanda Edinburg Üniversitesi'ne akademik bağlara sahipken, bir yerel topluluğun sağlık ihtiyaçlarına hizmet etmek için de açıldı.

1952'de Üniversite, Rockefeller Vakfı'ndan bir hibe aldı. [6] İkinci bir uygulama üniversite tarafından edinildi ve Scott genel uygulama birimi müdürü olarak atandı. O yıllarda, University of Edinburgh'un genel pratik öğretim birimi geliştirildi.

1963'te Genel Uygulama Öğretme Birimi, dünyanın ilk bağımsız Genel Uygulama Dairesi olan Genel Uygulama Departmanı oldu. Scott, klinik uzmanlık alanındaki profesör olmanın ilk çalışanı olan James Mackenzie General Practice Profesörü olarak atandı. 19 Şubat 1964'te açılış konuşmasını yaptı. On birinci James MacKenzie dersini 21 Kasım 1964'te Tavistock House'un Büyük Salonunda verdi.

Kraliyet Genel Uygulayıcılar Kurumu (RCGP) 1952'de kuruldu ve Scott 1953-1969 RCGP İskoç Konseyi fahri sekreteri oldu. 1979'da tıptan emekli oldu. Uzun süren bir hastalığın ardından 69 yaşındayken 28 Kasım 1983'te öldü.