Rhea Seddon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rhea Seddon, 1992

Margaret Rhea Seddon (8 Kasım 1947) Amerikalı bir cerrah ve emekli NASA astronotu. 1978'de kadınları içeren ilk astronot grubunun bir parçası olarak seçildikten sonra, üç Uzay Mekiği uçuşunda uçtu: STS-51-D ve STS-40'ta görev uzmanı ve STS-58'de yük komutanı olarak Uzayda 722 saat geçirdi. Bu uçuşlarda bir ABD Donanması uydusu için onarım araçları yaptı ve tıbbi deneyler yaptı.

California Üniversitesi, Berkeley ve Tennessee Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Seddon, 1973 yılında tıp doktoru (MD) derecesini aldı. Tennessee Üniversitesi hastanelerinde ikamet ettiği süre boyunca, Genel Cerrahi Uzmanlık Programındaki tek kadın oydu. Astronot programındaki kariyeri öncesinde, sırasında ve sonrasında Tennessee, Mississippi ve Texas'taki acil servislerde aktif olarak çalıştı.

Seddon, bir yıl önce aday olarak seçildikten sonra Ağustos 1979'da astronot oldu. NASA'daki geliştirme çalışmaları arasında Uzay Mekiği Yörünge Aracı ve faydalı yük yazılımı, Mekik Aviyonik Entegrasyon Laboratuvarı, Uçuş Veri Dosyası, Uzay Mekiği tıbbi kiti ve fırlatma ve iniş için kontrol listeleri yer alıyordu. Erken Uzay Mekiği uçuşlarında bir kurtarma helikopteri doktoru ve STS-6 için destek ekibi üyesiydi. NASA'nın Havacılık ve Uzay Tıbbi Danışma Komitesi üyesi, Uçuş Ekibi Operasyonları Direktörünün Teknik Asistanı ve Görev Kontrol Merkezinde Kapsül İletişimcisi (CAPCOM) olarak görev yaptı. 1996'da NASA tarafından, Nisan 1998'de STS-90 Neurolab Spacelab uçuşunda uçan kardiyovasküler deneylerin hazırlanmasına yardım ettiği Nashville, Tennessee'deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Okulu'na gönderildi. Kasım 1997'de NASA'dan emekli oldu ve Vanderbilt Medical Group'un Baş Tıbbi Sorumlusu oldu.

Daha sonraki yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Seddon, Kasım 1997'de[1] NASA'dan emekli oldu ve sonraki on bir yıl boyunca Tennessee, Nashville'deki Vanderbilt Medical Group'un Baş Tıbbi Sorumlusu yardımcısıydı

Anılarını Aralık 1993'te yazmaya başlamış, ancak projeyi Haziran 1996'da bir kenara bırakmıştı. 2008'de Murfreesboro'daki Middle Tennessee Eyalet Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık programına kaydoldu. Daha sonra anılarını tamamladı; Go For Orbit adlı kitap 2015'te yayınlandı [2] ve En İyi Otobiyografi/Anı dalında Bağımsız Kitap Yayıncıları Derneği Ben Franklin Altın Ödülü'nü kazandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Biographical Data: Margaret Rhea Seddon (M.D.)" (PDF). NASA. November 1998. 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2021.  Kamu Malı Bu madde bu kaynaktan gelen kamu malı içermektedir.
  2. ^ Seddon 2015.