Retiarius

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nennig villasından olan bu mozaikte bir retiarius, secutor karşısında elinde üçlü mızrağı ile durmaktadır. 2. - 3. yüzyıl CE

Retiarius (kelimenin tam anlamıyla, "ağ adam" ya da "ağ savaşçısı" Latince) balıkçı tarzında donatılmış bir teçhizatla savaşan bir Roma gladyatörüydü. Ağırlıklı bir ağ, üç oklu mızrak ve bir hançer. Retiarius hafif zırhlıydı, bir kol koruması (manica) ve bir omuz koruması (galerus) giyiyordu. Tipik olarak, kıyafetleri yalnızca geniş bir kayış ya da hafif dolgu ile kısa bir tunik ile tutulan gerdanlıktan oluşuyordu. Kafa koruma ya da ayakkabı giymezdi.

Retiarius, rutin olarak ağır silahlı bir Secutor ile karşı karşıya gelmektedir. Ağ savaşçısı, rakibinin saldırılarını önlemek ve vuruş fırsatı beklemek için hızını ve çevikliğini kullanarak koruyucu teçhizat eksikliğini telafi ediyordu. Bir diğer taktik ise; düşmanının silahını ağda toplayıp elinden çekerek rakibini savunmasız bırakmaktı.

Tarih ve rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Secutor ve Retiarius savaşını gösteren bir Rölyef.
Bir Murmillo, Retiarius üzerinde galip bir şekilde Pollice versiyonunda durur, Jean-Léon Gérôme'den bir tablo (1872).

Silahlar ve zırh[değiştir | kaynağı değiştir]

Zliten mozaiğinden (c. CE 200) elde edilen bu sahnede yalnızca bir hançerle silahlandırılmış olan retiarius, teslim olmak için parmağını yükseltir. Üçlü mızrağı düşmanı Secutor'un ayağının önünde ve ağları eksik. Bacağında bir arterden kanaması görülüyor.

Dövüş stili[değiştir | kaynağı değiştir]

Madrid'deki Ulusal Arkeoloji Müzesi'ndeki bu mozaikte alt çerçevede yer alan kalendio, ağında Secutor Astyanax'ı yakalar. Bununla birlikte, üstteki resimde Kalendio yerde yaralı olarak yatar ve teslim olmak için hançerini kaldırır.
Avusturya Carnuntum'daki bu alaycı gladyatör mücadelesinde, makas (solda) retiariusun ağını koparmak için kullanılan konik bir kol koruması giyiyor (sağda).

Bazı yarışmalarda, bir retiarius aynı anda iki secutores ile karşı karşıya kalır. Bir köprü ya da merdivenle yükseltilmiş bir platform üzerinde duruyordu ve düşmanlarına atmak ve onları saf dışı bırakmak için yumruk büyüklüğünde taş yığını vardı. Secutores yapıyı ölçeklendirmeye ve ona yaklaşmaya çalıştı. Platform ("pons" köprü "olarak adlandırılır) su üzerinde inşa edilmiş olabilir.[1] Bu senaryolar, gladyatörlerin bire bir eşleşmediği nadir durumlardan biriydi..[2]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Junkelmann 60–61.
  2. ^ Junkelmann 66.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]