Reşad Şolan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Reşad Şolan
Kendi dilinde adıAzericeRəşad Şolan
DoğumReşad Mammadov
27 Haziran 1980 (43 yaşında)
İmişli, Azerbaycan SSC, SSCB
MilliyetAzerbaycanlı
EğitimAzerbaycan Tıp Üniversitesi
TC Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji ABD
Memleket Azerbaycan
Ödüller"Sağlıkta Mükemmeliyet" (2016)
Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından "Fahri Doktorluk" (2018)
Kariyeri
DalıTıp (Cerrah-Ürolog, Transplantolog)
Çalıştığı kurumCumhuriyet Diagnostik Merkezi
TezTestosteronun Pelvik Taban Kasları Üzerine Etkisi ve Pratikte Stres Tipi İdrara Çıkma Sırasında Ürodinamik Parametreler (2009)

Reşad Ferhad oğlu Şolan (27 Haziran 1980, İmişli) — cerrah-ürolog, transplantolog, Amerikan Ürolojı Derneği ve Avrupa Ürolojı Derneği'nin araştırmacı üyesi, Böbrek Nakli alanında Mütehassıslar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı,[1] Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Böbrek Nakli Baş Mütehassısı (2019-2021), Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Organ Nakli eksperti, Cumhuriyet Diagnostik Merkezi`ne (AzericeRespublika Diaqnosika Mərkəzi) bağlı "Böbrek Hastalıkları ve Transplantoloji" Departmanının Başkanı, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi A.Garayev Fizyoloji Enstitüsünün "İmmünofizyoloji ve Deneysel Transplantoloji” laboratuvarı başkanı. Tıpta Felsefe Doktora ünvanı sahibi.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Reşad Şolan, 27 Haziran 1980'de Azerbaycan SSC'nin İmişli ilinde aydın bir ailede doğmuştur. 1987-1993 yıllarında Bakü şehrinde bulunan 264 No'lu okulda öğrenim görmüş ve 1993 yılında akademisyen Azad Mirzecanzade'nin fahri liderliğindeki Habib bey Mahmudbeyov Fen Lisesi'ne kaydını yaptırmıştır. 1997 yılında adı geçen liseden mezun olmuş, aynı yıl Azerbaycan Tıp Üniversitesinin I Tıp fakültesine Kabul olmuştur. 2000 yılında "Kronik Piyelonefrit ve Glomerülonefritli Hastalarda Üriner Mikroflora Çalışması" konulu ilk bilimsel-araştırma çalışmasını gerçekleştirdi ve bilimsel çalışması Öğrenci Bilim Derneği (ÖBD) kongre materyallerinde yayınlandı. 2002 yılında I Tıp fakültesinin Öğrenci Bilim Derneği başkanlığına seçildi. 2003 yılında, öğrencinin "İvanisseviç Operasyonu Sırasında Mini İnsizyonun Kullanımı" konulu bilimsel çalışması, yılın en iyi öğrenci çalışması ödülüne layik görüldü. 2003 yılında Azerbaycan Tıp Üniversitesi'nden onur derecesiyle (şeref öğrencisi olarak) mezun oldu. Aynı yıl Türkiye Cumhuriyeti Ege Üniversitesi "Üroloji" bölümünde üroloji ihtisasına başladı. 2003-2009 yıllarında Ege Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı'nda asistanlık yaptı. Bu yıllarda, ürolojik cerrahinin tüm alanları — üroonkoloji, endoüroloji, androloji, fonksiyonel üroloji, laparoskopik üroloji üzere kendini geliştirdi. Aynı yıllarda, kendisi ve çalışma arkadaşları tarafından ortaklaşa yazılan bir dizi bilimsel makale Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Japonya ve diğer ülkelerde yayınlandı.

Reşad Şolan, Ege Üniversitesi'ndeki görevi süresince 802 ameliyat gerçekleştirdi. 2008-2009 yıllarında Ege Üniversitesi Tıp fakültesi yabancı doktor ve öğrencilerinin temsilciliğini yürütmüş, başkanlık yapmıştır. 2009 yılında "Testosteronun Pelvik Taban Kasları Üzerine Etkisi ve Pratikte Stres Tipi İdrara Çıkma Sırasında Ürodinamik Parametreler" konulu tezini savundu ve daha sonra bu tez çalışması Türk Kotinans Derneği ödülüne layık görüldü.[2] Reşad Şolan, Türkiye'de ürolog olarak eğitimini tamamladıktan sonra 2009 yılında Azerbaycan'a döndü. Azerbaycan'da laparoskopik ürolojinin kurucularındandır.[3] Merkez Neftçiler Hastanesi'nde ürolog olarak çalışmaya başlamış ve 2010 yılı itibarıyla üroonkolojik, rekonstrüktif ve androlojik operasyonları hastanenin ürolojik pratiğine dahil etmeyi başarmıştır. 2010 yılında Uluslararası Genç Ürologlar Derneği'nin (International Young Urologists Association) Azerbaycan'daki resmi temsilcisi oldu.

2011 yılında Azerbaycan'da ilk kez laparoskopik nefrektomi ameliyatını gerçekleştirdi. 2011 yılında Güney Kore Yonsei Üniversitesi'nde robotik ürolojik cerrahi ve böbrek nakli alanında uzun süreli stajını tamamladı. 2012 yılında 30. Uluslararası Endoüroloji Kongresi'nde Azerbaycan'da ilk laparoskopik üroloji serisini sundu. Aynı yıl Fransa'da (Strasbourg Üniversitesi — IRCAD) deneysel laparoskopik cerrahi uygulama kurslarını başarıyla tamamladı. Ayrıca Ege Üniversitesi'nde tamamladığı tezi Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na bağlı Yüksek Atestasyon Komisyonu tarafından tastik edilmiş ve "Tıpta Felsefe Doktoru" ünvanını almaya hak kazanmıştır. 2014 senesinde sovyet döneminden kalma soyadı — "Mammadov"u dedesinin ismi "Şolan"a resmi olarak deyiştirmiştir. Ardından 2014 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nde mikrocerrahi kurslarını başarıyla tamamladı. 2014 yılında Cumhuriyet Diagnostik Merkezi'nde (AzericeRespublika Diaqnostika Merkezi) ürolog olarak da çalıştı ve adı geçen hastanenin resmi danışmanıydı. 2015 yılında Amerikan Üroloji Derneği'nin (American Urological Association) araştırma üyesi oldu. 2017 yılında Cumhuriyet Diagnostik Merkezi "Böbrek Hastalıkları ve Transplantoloji" departmanını kurarak bu bölümün başkanlığına atandı ve o an itibarıyla hastanede böbrek nakli operasyonlarının yapılmasını başlattı.[4] 2018 yılında Asya'nın en büyük böbrek nakli merkezi olan Yonsei Üniversitesi'nde "Kidney Transplantation fellowship" programın; başarıyla tamamladı. 2019 yılında çalıştığı "Böbrek Hastalıkları ve Transplantolojı" bölümü uluslararası bir kalite sertifikası olan ABD JCI sertifikasını almaya hak kazanmıştır. 2019-2020 yıllarında Merkez Neftçiler Hastanesi'nin "Üroloji" bölümünün başkanlığını yaptı. 2019 yılında onun önerisiyle "Böbrek Nakli alanşnda Mütehassıslar Derneği" kurulmuş ve Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı'nda resmi olarak tescil edilmiştir. Kendisi, adı geçen derneğin yönetim kurulu başkanlığına seçildi. 2019 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Böbrek Nakli Baş Mütehassısı olarak atandı. 2021 yılı itibarıyla Sağlık Bakanlığı'nda Organ Nakli Uzmanı olarak görev yapmaktadır. 2018 yılında A.Garayev adına Fizyoloji Enstitüsü bünyesinde "İmmünofizyoloji ve Deneysel Nakil" Laboratuvarı kurulmuş ve Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkanlığı'nın kararı ile, Reşad Şolan işbu laboratuvarın başkanı görevine atandı.

Reşad Şolan 90'dan fazla bilimsel çalışma,bildiri, kitab bölümünün otörüdür . İnterstisyel sistitin tanı, patogenez ve patofizyolojisi üzerine doktora tezini (doctor of science) tamamlamıştır. Adı geçenin deneysel interstisyel sistit modelleri, ESSIC 2019 ve SUFU 2020 gibi prestijli kongrelerde benimsenmiştir.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından "Sağlıkta Mükemmeliyet" — 2016
  • Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından "Fahri Ferman" — 2018
  • Manevi Değerlerin Tebliği Vakfı ödülü — 2019

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. RMDM-də ilk böyrək transplantasiyası: donor xəstənin qardaşı olub
  2. Соответствующее всем требованиям JCI США отделение трансплантологии 5 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. Трансплантация почки поэтапно - Такого вы еще не видели 19 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. В Баку успешно провели повторную трансплантацию почки 5 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. Вайны известного хирурга покорили интернет 5 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. Азербайджанские врачи вернули к жизни двухмесячного младенца 5 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. Исследования азербайджанского хирурга обсудят в США 5 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. «Я по-другому не могу оперировать...» 5 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. Azərbaycanda ilk dəfə: bir yaşlı uşağa göbəkdən böyrək əməliyyatı icra edildi 27 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. Рашад Шолан занялся коварной болезнью, которая распространяется и в Азербайджане 5 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  11. Рашад Шолан назначен главным специалистом по трансплантации почки Минздрава 5 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.