Rao (çizgi roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rao DC Evreninin kurgusal bir yıldızıdır. Krypton'un kırmızı üstdevi olan bu yıldız, bazı hikâyelerde kırmızı cüce[1] olarak da geçer.

"Rao" daha sonra Superman mitolojisinde Krypton tanrılarından birisi olarak yazıldı. Işığın ve yaşamın tanrısı olan "Rao", kryptonlular tarafından güneşleri olarak kişiselleştirildi. Çizgi romanlarda bazen Kryptonlu haykışırı olarak da gösterildi.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Superman çizgi romanlarının başlarında, Krypton'un güneşi isimsiz ve Superman'in güçleri üzerinde etkisizdi. Superman'in güçleri önce türünün gelişmiş evrimine, daha sonra doğuştan gelen güçleri ile Dünyanın düşük yerçekimine bağlandı. 1960'ların başında,[2] Superman'in güçlerinin varlığı Dünyanın güneşinin sarı, Krypton'unkinin ise kırmızı olmasına bağlandı. Dünyanın sarı güneşi, supermanin hücreleri bir pilin şarj olması gibi şarj ediyordu. Crisis on Infinite Earths'e kadar Gümüş Çağ gerçekliği devam etti. Rao'nun kırmızı ışık radyasyonu Kryptonluların üstün yeteneklerini sürekli olarak bastırıyordu. Bu güçler sadece sarı bir güneşin radyasyonu etkisinde ortaya çıkıyordu. Kriz sonrası durum John Bryne tarafından oluşturuldu ve şöyledir: Kryptonlular güneş enerjisini özümsüyorlar. Rao'nun sönük ışığı sadece hayatlarını sürdürmeye yeterken, sarı bir yıldızın ışığı Kryptonluların doğal metabolizmalarının üst düzeylerine çıkabilecek kadar enerji sağlıyor. Clark Kent'in kendini Superman olarak tanıtması için yeterli miktarda enerjiyi toplaması yıllar sürmüştür.[3] 2004 grafik romanı, Superman: Birthright, bunu doğrularken; son yıllarda bazı yazarlar, Rao'nun kırmızı ışık radyasyonuna uzun süre maruz kalan Krpytonlunun güçlerinin sürekli olarak düşürdüğünü, bir kez daha, belirtmektedirler. 

Rao referansları, Superman'in diline 1970'lerde Julius Schwartz'ın öncülüğünde başlamıştır. Superman bazen "Yüce Krypton!" diye haykırmak yerine "Yüce Rao!" diye haykırmaktadır.

Amerika'da yayınlanan Super Arkadaşlar isimli televizyon dizisinin 47. bölümünde (Ağustos 1981), Superman "Rao"nun Kryptonlu bir tanrı ismi olduğunu belirtiyor. DC'nin ana serilerinden 1982 yılında yayınlanan miniseri Phantom Zero'da bu bilgi doğrulanmaktadır.

Sandman: Endless Nights[değiştir | kaynağı değiştir]

Sandman'ın grafik romanı olan Endless Nights'da, Krypton güneşi "Rao" olarak kişileştirilmiş bir şekilde hikâyesi bulunuyor. Bu hikâye Krypton ırkının ve Kal-El'in hayatta kalmasının bir rastlantı olmadığını, Rao tarafından yapıldığını anlatıyor.

Bu hikâyede, Endless'lerden Despair birkaç milyar yıl önce Rao ile konuşuyor:

Düşünsene, Rao. Doğal olarak dengesiz olan bir gezegene hayatın güzelliğini eklemek nasıl olurdu? Herhangi bir an patlayabilecek... Gerçekten sadece harika güzel, muhteşem bir sanat eseri olurdu tabi sadece bir hayat formu kaçabilseydi. Hatırlamak, yas tutmak, umutsuzluğa düşmek için.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Essential Superman Encyclopedia, 2010
  2. ^ Superman (vol. 1) #141 (November 1960) "Superman’s Return to Krypton!"
  3. ^ The Man of Steel (July-September 1986)