Rüstem Kitabevi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rüstem Kitabevi'nin Girne Caddesi'ne bakan girişi

Rüstem Kitabevi, Lefkoşa'da yer alan, Kemal Rüstem tarafından 1937 yılında açılmış kitabevi. Kuruluşundan itibaren 1970'lere dek Kıbrıs adasında İngilizce kitap satan en büyük kitabevi olarak faaliyet göstermiştir.[1] 1977 yılında ABD Kongre Kütüphanesi, Rüstem Kitabevinin adanın bölünmesinden önce en çok kitap satan kitapçı olması dolayısıyla Kıbrıslı Rumlar tarafından da büyük bir saygıyla karşılandığını, adanın kuzeyindeki yayınların Kongre Kütüphanesine kazandırılması konusunda yardımcı olabilecek tek kitabevi olduğunu kaydetmiştir.[2]

Sarayönü Meydanı yakınında, Kıbrıs Vakıflar İdaresi binası karşısında yer alır. Günümüzde kitabevinin bulunduğu bina, 1917 yılında inşa edilmiş ve 1937 yılı öncesinde Rüstem ailesinin evi olarak kullanılmıştır. Osmanlı mimarisi özellikleri taşıyan binada alt kat sarı taştan örülerek inşa edilmiş olup üst katı alçı sıvalı ahşap ağırlıklıdır. Rüstem Kitabevi ilk 1937 senesinde İngilizce kitap, kartpostal ve harita satışına başlamış, 1957 yılında ise kitap yayıncılığına da başlamıştır. Yayınlanan ilk kitap, Kıbrıs'ı renkli fotoğraflarla anlatan ilk kitap olma özelliğine sahip olan, renkli basımı İtalya'da yapılmış Cyprus in Colour isimli albüm kitabıydı. 1997'ye dek kitabevi Kemal Rüstem'in yönetiminde ticari hayatına devam etmiştir. 1974'e dek kitabevi yabancı diplomatların, entelektüellerin ve siyasetçilerin toplantılarına da ev sahipliği yapmıştır. 2005'e dek sadece İngilizce kitapların satıldığı kitabevinde bu yıldan itibaren Türkçe, 2007'den itibaren de Almanca kitaplara da yer verilmeye başlanmıştır. 2012 yılında kitabevinin üst katı geleneksel Kıbrıs yemeklerinin sunulduğu bir restoran olarak da hizmet verecek şekilde düzenlenmiştir.[3]

Yayınevinden çıkan yayınlar arasında 1944 yılından itibaren yayınlanan Yeni Mecmua isimli dergi vardır. 1980'den itibaren Kıbrıs Türk devletinin verdiği maddi destekle kitabevi yurt dışında propaganda yayınlarında bulunmuş, bu süreçte Enformasyon Dairesinin ürettiği propaganda yayınlarını derleyerek düzenli kitaplar olarak yayınlanmasını sağlamıştır.[1] KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın pek çok kitabı yabancı dillerde Rüstem Kitabevi tarafından yayınlamıştır.

Günümüzde kitabevi bünyesinde birer sanat galerisi, restoran ve de kafe barındırmaktadır. Kitabevinde eski basım İngilizce roman ve hukuk eserleri henüz kataloglanmamış şekilde satılmaktadır. Kitabevinde belirli aralıklarla müzayedeler yapılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Dedeçay, Servet Sami (1991). Kıbrıs'ta Kıbrıslı Türklere ait kütüphaneler ve kitabevleri. Lefkoşa: Lefkoşa Özel Türk Üniversitesi Yayınları. ss. 107-108. 
  2. ^ LC Acquisition Trends. ABD Kongre Kütüphanesi. 1977. s. 28. 
  3. ^ "Rüstem Kitabevi". Passatempo, 26. Haziran 2013. ss. 42-44. 6 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2019.