Q clearance

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Q izni veya Q erişim yetkisi, "Top Secret", "Restricted Data", "Formerly Restricted Data" ve Ulusal Güvenlik Bilgilerine ve ayrıca "Secret Restricted Data" etiketli verilere erişmek için gereken ABD Enerji Bakanlığı (DOE) güvenlik iznidir. Kısıtlı Veri (RD), 1954 Atom Enerjisi Yasası'nda tanımlanmıştır ve nükleer silahları ve ilgili malzemeleri kapsar. Alt düzey L izni, Önceden Kısıtlanmış Gizli Verilere (FRD) ve Ulusal Güvenlik Bilgilerine, ayrıca Gizli Gizli Verilere, Önceden Kısıtlanmış Verilere ve Ulusal Güvenlik Bilgilerine erişim için yeterlidir.[1] Kısıtlanmış Verilere erişim, yalnızca uygun izinlere sahip personele bilmesi gereken bazında verilir.

Popüler kültürde yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

"Q" Clearance, Peter Benchley'in Soğuk Savaş gizliliğini ve siyasetini hicveden 1986 tarihli bir romanıydı.[2][3]

"Nellis", televizyon dizisi Archer'ın 6. sezonunun 7. bölümünde, Sterling Archer, uçak pistine yasadışı bir şekilde indikten sonra 51. Bölge'ye erişmek için Q iznini kullanıyor.[kaynak belirtilmeli]

Robert Heinlein'ın 1956 tarihli The Door Into Summer adlı romanında anlatıcı, 1960 öncesi Q izninin çok gizli teknolojiyi "emmesine" izin verdiğini söylüyor.

2022 tarihli MOONFALL filminde, Jocinda Fowler'ı oynayan aktris Halle Barry'ye NASA'nın direktörü (Albert Hutchings) tarafından Q izni verilir.

Siyasette[değiştir | kaynağı değiştir]

QAnon komplo teorisi, 2017'de komplonun arkasındaki kişiyi yaratan 4chan ve 8chan posterinin Q düzeyinde güvenlik iznine sahip bir birey olduğunu iddia etmesi nedeniyle böyle adlandırılmıştır.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Amerika Birleşik Devletleri'nde gizli bilgiler
  • L clearance
  • QAnon, Q iznine sahip olduğunu iddia eden isimsiz bir posteri çevreleyen bir komplo teorisi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Departmental Personnel Security FAQs". U.S. Department of Energy. 8 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2018. 
  2. ^ Hardback: 978-0394553603
  3. ^ "Q Clearance". 26 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "There is a bizarre conspiracy theory called QAnon. Here's what it actually is". The Independent (İngilizce). 21 Ocak 2021. 21 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2021.