Psephellus psephelloides

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Psephellus psephelloides, Asteraceae familyasından bir çiçekli bitki türüdür. Türkiye'ye özgü, 1000-1500 metre rakımlarda kayalık alanlarda yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Eğin Tülübaşı olarak da bilinir.[1]

Bitkinin kısa, kalın bir gövdesi ve bir rozet içinde düzenlenmiş taban yaprakları vardır. Yapraklar, tüm kenar boşlukları ile spatula şeklinde dikdörtgendir ve ince tüylerle kaplıdır. Çiçekler, sapın tepesinde yoğun, yuvarlak bir salkım halinde düzenlenmiştir ve beş yapraklı sarı renklidir. Meyve, olgunlaştığında açılmayan kuru, tek tohumlu bir meyve olan achene'dir.

Psephellus psephelloides geleneksel olarak Türk halk tıbbında sindirim bozuklukları, yaralar ve solunum yolu enfeksiyonları dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Son araştırmalar, bitkinin antienflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu ve belirli koşullar için doğal bir çare olma potansiyeline sahip olabileceğini doğrulamıştır.

Yetiştirme açısından, Psephellus psephelloides, kaya bahçeleri veya kuru, kumlu topraklar için çok uygun dayanıklı bir bitkidir.[kaynak belirtilmeli] Tam güneşi kısmi gölgeye tercih eder ve kuraklığı ve düşük sıcaklıkları tolere edebilir. Bitki esas olarak tohumla veya ilkbahar veya sonbaharda kümelerin bölünmesiyle çoğaltılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Akaydın, G., Kırmızıbekmez, H., & Yeşilada, E. (2013). In vivo anti-inflammatory and antioxidant potential of Psephellus psephelloides: an endemic Turkish medicinal plant. Journal of ethnopharmacology, 150(3), 1151-1157.  Bilinmeyen parametre |diğerbiçim= görmezden gelindi (yardım)