Profesör Aronnax

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Profesör Pierre Aronnax Jules Verne'in Denizler Altında 20.000 Fersah romanının ana karakterlerindendir. Fransız deniz biyoloğu karakteridir. Kaptan Nemo'nun denizaltısı Nautilus'le on ay yolculuk yapmıştır.

Paris'teki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nde yedek profesör ve doktor olan kırk yaşındaki Aronnax, her şeyi merak eden coşkulu bir adamdır. Çok açık fikirli, hoşgörülü ve girişken, mizahtan yoksun, çok resmi karakterlidir. Romanın başında yanında Nebraska'daki bilimsel bir keşiften döner. Farklı denizlerdeki esrarengiz olayların ardından, iki ciltlik The Mysteries of the Deep Underwater'ı yayımlayarak dev bir denizgergedanının varlığını savunur.Canavarı takip etmekle görevlendirilen Abraham Lincoln'de hizmetkarı Conseil ile geçiş yapar. Gemide Kanadalı meşhur zıpkıncı Ned Land'le arkadaş olurlar.Gemi kazasından sonra sonra Aronnax,Conseil ve zıpkıncı Ned Land ile bir likte kendilerini Kaptan Nemo tarafından komuta edilen Nautilus adlı bir denizaltıda bulur.O andan itibaren, kitabında anlattığı dünyaları ilk elden keşfedecektir. Bu sualtı dünyası turu boyunca, yolculuğun anlatıcısı olarak, bilgisini tamamlamak için gemide kalma arzusu ile yüzen hapishanelerinden kaçmaya karar veren iki arkadaşının peşinden gitme arzusu arasında kalır.Ülkesine döndüğünde, yaşadıklarını Denizler Altında Yirmi Bin Fersah başlığı altında yayınlar.

Sinema, tiyatro, televizyon ve radyoda Paul Lukas,Richard Crenna,Carl Banas,Anthony Kaczmarek,Venus Terzo,Ron Haddrick,Paul Soles,Eduardo Moreno,Dan Hanlon gibi oyuncular tarafından canlandırılmıştır.