Primal (dizi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Primal
Dizinin logosu.
TürAksiyon-macera
Yetişkin animasyonu
Proje tasarımcısıGenndy Tartakovsky
Öykü
YönetmenGenndy Tartakovsky
Seslendiren(ler)Aaron LaPlante
BesteciTyler Bates
Joanne Higginbottom
ÜlkeABD
Diliİngilizce[a]
Sezon sayısı2
Bölüm sayısı20
Yapım
Yönetici yapımcı
YapımcıShareena Carlson
Gösterim süresi22 dakika
Yapım şirketiCartoon Network Studios
Williams Street
Dağıtımcı firmaWarner Bros. Television Distribution
Yayın bilgileri
KanalAdult Swim
Görüntü formatı1080i (HDTV)
Yayın tarihi7 Ekim 2019 - günümüz
Dış bağlantılar

Primal (Genndy Tartakovsky's Primal olarak da bilinmektedir), Genndy Tartakovsky tarafından yaratılan ve yönetilen bir Amerikan animasyon televizyon dizisidir. Prömiyerini 7 Ekim 2019'da Adult Swim kanalında yaptı.

Tarih öncesi bir dünyada geçen dizi, evrimin şafağında müthiş bir avcı olan bir mağara adamını (dizinin yapım notlarında "Mızrak" adını almış ve Aaron LaPlante tarafından seslendirilmiştir) ve dişi bir Tyrannosaurus'u (dizinin yapım notlarında "Fang" adını almıştır) konu almaktadır. Trajedi ile bir araya gelerek, kendi dünyalarında da yaşayan vahşi yaratıklardan kurtulmak için onlarla savaşma adına ortaklık kurmuşlardır.

İlk sezon 10 bölümden oluşacak ve ikinci yarısı 2020'de yayınlanacak.[1][2] Adult Swim'in 1 Nisan Şaka Günü 2020 yayını sırasında ikinci yarıdan bir bölüm gösterildi. Adult Swim, Twitter'ında ikinci yarının 2020 sonbaharında yayınlanacağını duyurdu.[3][4]

Dizinin Primal: Tales of Savagery adlı film uyarlaması, 92. Akademi Ödülleri için Animasyonlu Uzun Metrajlı Film kategorisinde sunuldu, ancak aday gösterilmedi. 21 Kasım 2019'da Beverly Hills'te The London West Hollywood'da gösterildi.[5][6]

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Şovun yaratıcısı Genndy Tartakovsky'ye göre, Primal o sırada ona uymadığı için çöpe attığı erken bir çalışmaydı. İnsanları dizilerine neyin çektiğini giderek daha fazla öğrendikçe, bu sanatsal özelliklerle, özellikle de diyalogsuz ve yavaş anların kullanımını uygulamak istedi.[7][8] Ayrıca Dexter'ın Laboratuvarı'ndan sonra animasyon gösterilerine ve filmlere yaklaşma yönteminin enerji açısından yavaşlamaya başladığını belirtti. Samurai Jack'in 5. sezonunda çalışmaya başladığında, her şey tam anlamıyla başa dönmüştü. Barbar Conan'dan ve eski ucuz romanlardan ilham aldığını söyledi.[9] Tartakovsky'ye göre, insanların diziyi ciddiye almayacaklarını, çünkü "bir adamla bir dinozoru bir araya getirerek" "kuralları çiğnediklerini" hissetti, bu yüzden bunun bir karakter çalışması, çok farklı ama trajediye bağlı karakterlerin etrafında dönen iki kişilik bir "arkadaşlık" yolculuğu olduğunu vurguladı.

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mızrak (orijinal adı Spear) (seslendiren Aaron LaPlante) - trajedisi eşinin ve iki çocuğunun ölümüyle başlayan bir mağara adamı. Bu şiddetli olay, huzur bulmak için sürdürdüğü iç mücadelesinin kaynağıdır ve başlangıçtaki intihar depresyonunun üstesinden gelmesine rağmen, Mızrak hala kayıpla başa çıkmayı öğrenmektedir. Bu travma nedeniyle, Mızrak, Fang ile benzersiz bir arkadaşlık bulur, ancak onun aksine, bunun bir ortaklık olmasını ister ancak o en başta bunu yapmakta isteksizdir. Sonunda, Mızrak, tiranozor ile derin bir bağ kurar ve onu korumak için her türlü kişisel fedakarlığı yapmaya isteklidir.
  • Fang - trajedisi çocuklarının ölümüyle başlayan orta boy dişi Tyrannosaurus rex. Hâlâ travma geçiren ve sevdiklerinin kaybıyla uğraşan Mızrak'ın aksine Fang, çocuklarının kaybıyla daha hızlı baş etmektedir. Bir tiranozor olarak, önce içgüdüyle hareket eder, bu da kendisiyle Mızrak arasında çok fazla gerilime neden olmaktadır, ancak genellikle çok az sonuçla çözülür. Bu doğal eğilim, içgüdüsel olarak Mızrak üzerindeki hakimiyetini öne sürmeye çalıştığı zaman doruğa ulaşır, ancak sonunda bir ortaklık içinde çalışmanın bir sürü zihniyetinden çok daha sağlıklı olduğunu öğrenir. Bununla birlikte, zaman geçtikçe, Mızrak ile olan bağı, hayatta kalmalarını sağlamak için her şeyi yapacağı noktaya kadar büyür.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Primal için ilk tepki oldukça olumluydu; sanata ve animasyona, diyalogsuz hikâye anlatımına ve şovun şiddet ile güzelliği yorumlamasının dengelenmesine çok övgü verildi. IndieWire'dan bir incelemede Steve Greene, "Primal, baş karakterlerinden hiçbiri tek bir diyalog sözcüğü dahi söylemeden gerçek bir duygusal derinlik bulan temel bir hikaye anlatımı parçasıdır" diyerek nihayetinde seriye " A-" verdi.[10] Rotten Tomatoes'da dizinin 18 eleştirmenden gelen incelemelere göre %100 onay derecesi bulunmaktadır. Sitenin kritik eleştiri birliği şöyle demiştir: "Her anlamda epik, Genndy Tartakovsky'nin Primal'ı görsel hikaye anlatımında çarpıcı bir başarıdır".[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wallis (4 Ekim 2019). "Introducing 'Primal,' the latest gory animated series from Genndy Tartakovsky". GlobalNews.ca. 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2019. 
  2. ^ "Genndy Tartakovsky Explains How He Created Primal's Ferocious Fantasy World". io9.gizmodo. 8 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2019. 
  3. ^ Valentine (2 Nisan 2020). "When Will Primal Return With A New Episode On Adult Swim?". ComicBook. 4 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  4. ^ Baron (1 Nisan 2020). "A Surprise April Fools Primal Is Scarily Relevant". Comic Book Resources. 4 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  5. ^ Radulovic (16 Ekim 2019). "A movie version of Genndy Tartakovsky's Primal is apparently up for the Oscar". Polygon. 11 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2020. 
  6. ^ "Genndy Tartakovsky's 'Primal' L.A. Screening, Q&A and Reception". Animation World Network. 19 Kasım 2019. 21 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  7. ^ Genndy Tartakovsky's 'Primal' has gritty dinosaurs, no dialogue (İngilizce), 4 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 18 Ekim 2019 
  8. ^ Eddy (24 Temmuz 2019). "We Got a First Look at Genndy Tartakovsky's Beautiful and Brutal Primal". Gizmodo. 27 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  9. ^ Primal - First Look With Genndy Tartakovsky | SYFY WIRE (İngilizce), 16 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 18 Ekim 2019 
  10. ^ "'Primal' Review: Genndy Tartakovsky's Fantastic Prehistoric Saga Finds Beauty in Brutality". 7 Ekim 2019. 7 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2020. 
  11. ^ "Genndy Tartakovsky's Primal: Season 1". Rotten Tomatoes. 7 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2019. 

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dizide sözlü diyalog bulunmamaktadır
  2. ^ a b c Miller, Pelphrey ve Sorcher, Cartoon Network Studios'un yönetici yapımcılarıdır
  3. ^ a b Lazzo ve Crofford, Williams Street'in yönetici yapımcılarıdır

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]