Planet dişli seti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Planet dişli oranları

Planet dişli seti, bir dişlinin merkezi diğerinin merkezi etrafında dönecek şekilde monte edilmiş iki dişliden oluşan bir dişli takımıdır. Bir taşıyıcı, iki dişlinin merkezlerini birbirine bağlar ve diğerinin etrafında, güneş dişlisi veya güneş tekerleği adı verilen, planet dişlisi veya planet pinyonu adı verilen bir dişliyi taşımak için döner. Planet ve güneş dişlileri, eğim daireleri kaymadan yuvarlanacak şekilde birbirine geçer. Planet dişlisinin eğim dairesi üzerindeki bir nokta, episikloid bir eğri izlemektedir. Bu basitleştirilmiş durumda, güneş dişlisi sabitlenir ve planet dişliler, güneş dişlisinin etrafında dönerler.

Episiklik bir dişli takımı, planet dişlisinin, bazen dairesel dişli olarak adlandırılan sabit, dış dişli bir halkanın veya halka dişlinin aralık dairesinin iç kısmında yuvarlanması için monte edilebilir. Bu durumda, planet zift çemberi üzerindeki bir nokta tarafından izlenen eğri bir hiposikloiddir.

Episikl dişli trenlerinin, hem güneş dişlisini hem de çember dişlisini birbirine bağlayan bir planet kombinasyonuna planet dişli takımı adı verilir.[1][2] Bu durumda genellikle çember dişli sabitlenir ve güneş dişlisi tahrik edilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ J. J. Uicker, G. R. Pennock and J. E. Shigley, 2003, Theory of Machines and Mechanisms, Oxford University Press, New York.
  2. ^ B. Paul, 1979, Kinematics and Dynamics of Planar Machinery, Prentice Hall.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]