Pinky (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pinky
YönetmenElia Kazan
YapımcıDarryl F. Zanuck
Yazar
UyarlamaQuality
Cid Ricketts Sumner
Oyuncular
MüzikAlfred Newman
Görüntü yönetmeniJoseph MacDonald
KurguHarmon Jones
Dağıtıcı20th Century-Fox
Çıkış tarih(ler)iKasım 1949 (1949-11)
Süre102 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Hasılat$3.8 milyon[1]

Pinky, yönetmenliğini Elia Kazan'ın yaptığı ve yapımcılığını Darryl F. Zanuck'ın üstlendiği, senaryosu Philip Dunne ve Dudley Nichols tarafından yazılan ve Cid Ricketts Sumner'ın 1946 tarihli Quality adlı romanına dayanan bir Amerikan drama filmidir. Baş karakteri Jeanne Crain canlandırmıştır, Baş karakter, açık tenli siyahi genç bir kadındır ve beyaz ırktanmış gibi sanılır. Ayrıca Ethel Barrymore, Ethel Waters ve William Lundigan da filmde yer almıştır.

Pinky , 29 Eylül 1949'da 20th Century-Fox tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde sinemalarda gösterime girdi. Irk ilişkileri konusu ve Crain'in siyah bir kadını oynaması nedeniyle büyük tartışmalara yol açtı. Yine de hem eleştirmenlerce hem de ticari olarak başarı elde etti. Crain, Barrymore ve Waters Akademi Ödülü’ne aday gösterildi.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Pinky Johnson (Jeanne Crain ), onu yetiştiren, okuma yazma bilmeyen siyah çamaşırcı büyükanne Dicey'i (Ethel Waters ) ziyaret etmek için Güney'e döner. Pinky, Kuzey'de hemşire olmak okumak için beyazmış gibi davrandığını itiraf eder . Ayrıca siyah ırktan olması hakkında hiçbir şey bilmeyen beyaz Dr. Thomas Adams'a (William Lundigan) aşık olmuştur.

Pinky, büyükannesine borçlu olduğu parayı geri almaya çalışırken ırkçı yerel kolluk kuvvetleri tarafından taciz edilir. Daha sonra iki beyaz adam ona cinsel saldırıda bulunmaya çalışır. Siyahi bir doktor olan Dr. Canady (Kenny Washington), Pinky'den hemşire olmak isteyen siyahi öğrencileri eğitmesini ister, ancak Pinky ona Kuzey'e dönmeyi planladığını söyler.

Dicey, hasta, yaşlı beyaz arkadaşı ve komşusu Bayan Em'e (Ethel Barrymore) bakmak için geçici olarak kalmasını ister. Pinky, Bayan Em'den hiçbir zaman hoşlanmamıştır ve onu çevredeki diğer bağnazlarla aynı kefeye koyar. Pinky, zatürreye yakalandığında Dicey'e kişisel olarak baktığını öğrendikten sonra yumuşar ve Bayan Em'e bakmayı kabul eder. Pinky, inatçı Bayan Em'e hemşirelik yapar, ancak kızgınlığını gizlemez. Ancak birlikte vakit geçirdikçe hastasını sevmeye ve saygı duymaya başlar.

Bayan Em, öldüğünde Pinky'ye görkemli evini ve mülkünü miras bırakır, ancak açgözlü akraba Melba Wooley (Evelyn Varden) vasiyete meydan okur. Herkes Pinky'ye kazanma şansı olmadığını söyler, ancak kendisinin tam olarak kavrayamadığı bir şey onu devam ettirir. Pinky, Bayan Em'in eski bir arkadaşı olan emekli Yargıç Walker'a (Basil Ruysdael) onu mahkemede savunması için yalvarır. Büyük bir isteksizlikle, davayı almayı kabul eder. Pinky, büyükannesi hastalandığında mahkeme masraflarını ödemek için çamaşırları elde yıkar. Duruşmada, düşman beyaz seyircilere ve tek savunma tanığının gelmemesine rağmen, Yargıç Shoreham'a başkanlık ettiği kurul beklenmedik bir şekilde Pinky'nin lehine karar verir. Pinky avukatına teşekkür ettiğinde, ona soğuk bir şekilde adaletin yerine getirildiğini, ancak onun görüşüne göre toplumun çıkarlarına olmadığını bildirir.

Pinky'nin izini bulan Tom, ondan miras kalan mülkü satmasını, beyaz bir kadın kılığına girmesini, onunla evlenmesini ve Güney'i terk etmesini ister, ancak Pinky, Bayan Em'in evi ve mülkünü bir amaç için kullanma niyetinde olduğundan bunu reddeder. Sonuç olarak ayrılırlar. Sonunda Pinky, o bölgede "Miss Em's Clinic and Nursery School" adındaki hemşirelik okulunu kurar.

Hasılat[değiştir | kaynağı değiştir]

Pinky, 20th Century-Fox'un 1949'daki en başarılı ikinci filmiydi (I Was a Male War Bride'dan sonra) ve yılın altıncı en yüksek hasılatını elde etti.

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Aday(lar) Sonuç
1950 Akademi Ödülleri En iyi kadın oyuncu Jeanne Crain Adaylık
En iyi yardımcı kadın oyuncu Ethel Barrymore Adaylık
Ethel Suları Adaylık
Amerika Yazarlar Birliği Ödülleri Amerikan Sahnesi İçeren En İyi Yazılmış Film Philip Dunne ve Dudley Nichols Adaylık

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]