Pierre Gilles

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pierre Gilles
Petrus Gyllius, Aelianus çevirisi, 1535, kapak sayfası
Doğum1490
Albi, Midi-Pyrénées, Fransa
Ölüm1555 (65 yaşlarında)
Roma
Defin yeriSan Marcello Kilisesi
MilliyetFransız
Diğer ad(lar)ıPetrus Gyllius
VatandaşlıkFransa Krallığı
Kariyeri
DalıDoğa bilimci, çevirmen, filozof, topoğraf

Pierre Gilles ya da Petrus Gyllius (d. 1490, Albi – ö. 5 Haziran 1555, Roma), Fransız doğa tarihçisi, çevirmen ve topoğraftır.[1] Fransa'nın güney kısmında olan Albi kentinde doğmuştur. Fransa Krallığı'nın emrinde çalışmış ve görevleri için Akdeniz'in bazı bölgelerinde görev almıştır. İlk kitabı, Fransa kıyılarındaki deniz yaşamı üzerinedir ve kraliyetin dikkatini çekebilmek ve araştırmaları için destek almak üzere kitabını I. Francois'e adamıştır. Çok iyi bir hümanist Rönesans eğitimi alan Pierre Gilles, Pagan ve Hristiyan metinler üzerine Latince ve Yunanca dillerinde çalışmıştır.

İstanbul görevi ve İstanbul kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliyetin görevlendirmesi ile İstanbul konsolosluğunda, antik metinleri aramak ile görevlendirilmiştir (1544 - 1547). Burada vaktinin ciddi bir kısmını antik İstanbul üzerine ayırmış ve İstanbul üzerine çok geniş ve kapsamlı bir arşiv çıkarmıştır. Görevi bittikten sonra Roma'ya dönmüş ve notlarını kitaplaştırmak üzere çalışmaya başlamıştır. İlerleyen yaşı nedeniyle geçirdiği malarya nedeniyle kitabını bitiremeden 5 Haziran 1555 yılında ölmüştür. Roma'daki San Marcello Kilisesi'ne defnedilmiştir.

Ölümünden sonra yeğeni, Antoine Gilles, notlarına ulaşmış ve eserlerini iki kitap olarak basmıştır. İlk kitap Boğaz'ın Trakya Kısmı Üzerine ve diğeri de İstanbul'un Topografisi ve Antik Eserleri isimlerini taşır. İkinci kitap çok uzun süre İstanbul üzerine en önemli referanslardan biri olmuştur. Bu kapsamlı çalışma günümüzde halen kaynak olarak önemini devam ettirmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Peter Gerard Bietenholz; Thomas Brian Deutscher (2003). Contemporaries of Erasmus: A Biographical Register of the Renaissance and Reformation (İngilizce). 1. University of Toronto Press. s. 98. ISBN 978-0-8020-8577-1. 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  • De Bosphoro Thracio / Trakya Boğazı (İstanbul Boğazı); Seyahat Yılı: 1561; Yayın Yılı ve Yeri: 2000, Eren Yayıncılık İstanbul