Basra karabatağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Phalacrocorax nigrogularis sayfasından yönlendirildi)
Basra karabatağı
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Suliformes
Familya: Phalacrocoracidae
(Karabatakgiller)
Cins: Phalacrocorax
Tür: P. nigrogularis
Phalacrocorax nigrogularis
Ogilvie-Grant & Forbes, 1899

Basra karabatağı (Phalacrocorax nigrogularis) karabatakgiller (Phalacrocoracidae) familyasından bir kuş türüdür. Basra Körfezi ile Arap Yarımadası'nın güneydoğu kıyılarına endemiktir.[1] Bazı bireylerin batıda Kızıldeniz kıyılarına kadar göç ettiği görülür.

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Basra karabatağı hemen hemen tamamen siyah renkli ve 80 cm. civarında boyu olan bir kuştur.[2] Üreme döneminde tepesindeki tüyler morumsu bir parıltıya sahiptir ve üst kısmındaki tüyler arduvaz-yeşil tonlara değişir. Göz ve boyun çevresinde az sayıda beyaz tüy oluşur ayrıca arkasında da beyaz çizgiler görülür. Ayakları ve bacakları siyah renklidir ve boğaz kesesi siyahımsıdır. Üreme dönemi dışında genellikle bu farklı renkler görülmez.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mughal, Muhammad Aurang Zeb. 2013. "Persian Gulf Desert and Semi-desert." Robert Warren Howarth (ed.), Biomes & Ecosystemsvol. 3. Ipswich, MA: Salem Press, pp. 1000-1002.
  2. ^ BirdLife International (2011). Species Factsheet: Phalacrocorax nigrogularis. 22 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 5 October 2011.