Peçiç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Peçiç oyunu, Indianapolis Çocuk Müzesi

Peçiç; Antik Hindistan'da ortaya çıkan bir tahta oyunudur. Eski Mahabharata metninde "Paşa" adı altında anlatılmaktadır.[1] Artı işareti şeklinde olan bir tahta üzerinde oynanır. Bir oyuncunun taşları, altı veya yedi deniz kabuğunun atılmasına bağlı olarak tahtanın etrafında hareket eder.

Oyunun adı, Hintçe "yirmi beş" anlamına gelen paccīs kelimesinden türetilmiştir, bu da deniz kabukları ile atılabilecek en büyük puandır. Dolayısıyla bu oyun aynı zamanda Yirmi Beş adıyla da bilinir.

Chaupar'a ek olarak [2] oyunun birçok versiyonu vardır. Barjis [ar] (barsis) Levant'ta, özellikle Suriye'de popülerdir. Parchís ise İspanya ve kuzey Fas'ta popüler olan başka bir versiyondur. Parqués, Kolombiya'da oynanır. Parcheesi, Üzgünüm! ve Kızma Birader, oyunun birçok Batılı ticari versiyonu arasındadır. Jeu des petits chevaux (Küçük Atlar Oyunu) Fransa'da oynanırken Mensch ärgere Dich nicht popüler bir Alman versiyonudur. Bu oyunun, eski krallık Baekje aracılığıyla Kore masa oyunu Yunnori'nin gelişimine yol açmış olduğu düşünülmektedir.

Değerli taşlarla yapılan peçiç parçaları, 18. yüzyıl Babür Hindistanı, Khalili İslam Sanatı Koleksiyonu

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Finkel 2004, citing Falkener (1892, p 257) as the originator of the term.
  2. ^ Games of the World. National Committees for UNICEF. 1982. ss. 28-29. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]