Petar Pavlović (jeolog)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Petar Pavlović (Požarevac, Sırbistan, 28 Haziran 1864 - Belgrad, Yugoslavya Krallığı, 5 Ağustos 1938) Sırp bir jeolog, aynı zamanda Sırbistan Bilim ve Sanat Akademisi üyesi, Grandes écoles'te öğretim görevlisi ve Belgrad Doğa Tarihi Müzesi'nin uzun süreli bir direktörüydü.[1]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Petar Pavlović Požarevac'ta Albay Stojko Pavlović ve Sırp devrimci lideri Nikola Lunjevica'nın kızı Jelena "Lena" Lunjevica'nın çocuğu olarak dünyaya geldi. Belgrad'daki Grandes écoles'ten mezun olduktan sonra, jeoloji ve paleontoloji alanında daha ileri çalışmalar yapmak için yurt dışına gitti. Sırbistan'a döndükten sonra kendisine Doğa Tarihi Müzesi müdürlüğü teklif edildi.

Sırbistan'da Jeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Sırbistan'da modern jeoloji çalışmaları 19. yüzyılın ilk yarısında temel olarak iki nedenden dolayı gelişmeye başladı: Prens Miloš Obrenović'in ulusal ekonomiyi (madencilik dahil) genişletme çabaları ve Avrupalı bilim adamlarının Osmanlı boyunduruğundan yeni kurtulan bir ülkeye gösterdiği ilgi. 1880'de Jovan Žujović, Belgrad ve Paris'te eğitim gören ilk Sırp jeolog olarak Belgrad'daki Grandes écoles'te jeoloji ve mineraloji profesörü olduğunda, Sırbistan'da jeolojinin gelişimi büyük ölçüde arttı. Zujović'in halefleri: Sava Urošević (mineraloji, petroloji), Svetolik Radovanović (paleontoloji), Petar Pavlović (paleontoloji), Vladimir Petković (bölgesel jeoloji), Jelenko Mihailović (sismoloji) ve diğerleri Sırbistan'da jeolojik araştırmalara devam ettiler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Живот и дело српских научника [Life and work of Serbian scientists]. Serbian Academy of Sciences and Arts. 1997. s. 207. ISBN 9788670254015.