Patricia Russo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Patricia
Kişisel bilgiler
Doğum 12 Haziran 1952
Trenton, New Jersey
Bitirdiği okul Georgetown Üniversitesi, Lawrence Lisesi
Mesleği Hewlett Packard Yönetim Kurulu Başkanı

Patricia F. Russo (d. 12 Haziran 1952), Trenton, New Jersey doğumlu Amerikalı bir iş insanıdır. 2002'den 2008'e kadar Lucent Technologies'in (daha sonra Alcatel-Lucent olarak anılacaktır) CEO'su olarak görev yaptı. Şu an Hewlett Packard Enterprise'ın başkanı olarak görev yapmaktadır. Forbes Magazine, Russo'yu 2006 yılında Dünyanın En Güçlü 100 Kadını Listesi'nde onuncu olarak derecelendirdi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Russo, New Jersey, Trenton'da doğdu ve altı kardeşi vardı. 1969'da Lawrence Lisesi'nden mezun olmadan önce, lisedeyken sporda aktifti ve hatta amigo takımının kaptanı oldu. Georgetown Üniversitesi, Washington, DC'den siyaset bilimi ve tarih alanında lisans derecesi aldı ve ardından satış ve satış alanında sekiz yıllık bir kariyere başladı. Harvard Business School'da İleri Yönetim Programını tamamladı .

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lucent Technologies'in 1996 yılında ilk halka arz, kurumsal operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı (1997-99), Lucent'in ana işi olan hizmet sağlayıcı ağları grubunun (1999-2000) başkan yardımcısı ve CEO'su olarak görev yaptı. Russo, 2000 yılında Lucent Technologies'den ayrıldı ve Nisan 2001'de Eastman Kodak'ın başkanı ve işletme müdürü oldu. Ancak 2002'de Lucent'in başkanı ve CEO'su olarak geri döndü. İşten çıkarmalar ve mali kayıplar devam ederken, Lucent'in toparlanma şansı zayıf görünüyordu, ancak Russo 2003 yılı sonundan önce şirketi kârlılığa döndürme sözü verdi. Sözünü tuttu. Ancak, o yılki kâr "büyük ölçüde harcamalardaki kesintiler, emekli maaşlarındaki kesintiler ve protestoları teşvik eden araştırma ve geliştirme bütçelerindeki indirimler" yoluyla geldi. 2006 yılında Lucent ve Fransız telekom devi Alcatel SA arasında milyarlarca dolarlık bir birleşmeye yardım etti. Russo, 2008'de CEO olarak istifa etti. 23 Temmuz 2009'da General Motors, Russo'nun şirketin yeni Yönetim Kurulu üyesi olacağını duyurdu. Çeşitli şirketlerin yönetim kurullarında görev yaptı ve 2015 yılında Hewlett Packard Enterprise'ın yönetim kurulu başkanı oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]