Pass

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pass
Geliştirici(ler)Jason A. Donenfeld
Programlama diliGNU Bash
İşletim sistemiPOSIX
Erişilebilirlikİngilizce
TürParola yöneticisi
LisansGNU GPL v2+
Resmî sitesipasswordstore.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

pass, Unix felsefesinden esinlenen bir parola yöneticisidir. Komut satırı arabirimi üzerinden çalışır ve depolanan parolaların şifrelenmesi ve şifresinin çözülmesi için GnuPG'yi kullanır.[1][2]

Parolalar şifrelenir ve ayrı dosyalarda saklanır ve işletim sisteminin dosya sistemi aracılığıyla düzenlenebilir. Bir parola dosyası; parolanın haricinde kullanıcı adları, e-posta adresleri, yorum satırları gibi istenilen her nevi bilgiyi depolayabilir.

Pass'in masaüstünde QtPass ve Android için Password Store gibi grafik kullanıcı arabirimleri de vardır. Bir senkronizasyon sistemi mevcut değildir ancak senkronizasyon Git sürüm kontrol sistemi kullanılarak gerçekleştirilebilir. Pass, Git desteğini dahili olarak içermektedir.

Güvenlik açıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 2018'de, pass'ın SigSpoof saldırısına karşı savunmasız olduğu fark edildi.[3][4] Pass, güvenlik açığının açıklandığı gün yamalandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Remembrance of Things Pass". Linux Magazine. Ocak 2014. 24 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  2. ^ "Using pass to Manage Your Passwords on Fedora". Fedora Magazine. 24 Haziran 2014. 24 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  3. ^ "Pass gets a fail: Simple Password Store suffers GnuPG spoofing bug". 24 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  4. ^ "Decades-old PGP bug allowed hackers to spoof just about anyone's signature". 24 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]