Parti kongresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kasım 2007'de İskoç Yeşiller Partisi

Parti kongresi, genellikle bir siyasi partinin genel toplantısını ifade eder. Kongreye parti üyeliğini temsil eden belirli delegeleler katılır. Çoğu siyasi partide parti kongresi, örgütün en üst karar organıdır ve parti liderlerini veya liderlik organlarını seçme veya aday gösterme, parti politikasını belirleme ve parti platformunu ve gündemini belirleme göreviyle yükümlüdür.

Bu terimlerin tanımları, kullanıldıkları ülke ve duruma bağlı olarak büyük ölçüde değişiklik gösterir. Kongre veya grup toplantısı terimi, tüm parti üyelerinin organizasyonunu da ifade edebilir. Siyasi konvansiyon terimi, devlet düzeyindeki uluslararası ikili veya çok taraflı toplantılara da atıfta bulunabilir.

Liderlik rolleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Parti konferanslarında, genellikle aşağıdakiler dahil olmak üzere belirli görevleri yerine getiren farklı ofisler veya organlar olabilir:

  • Genel Başkanlık — Partiye liderlik etmek için organın üyeleri arasından seçilir.
  • Genel Sekreterlik — Konferans tutanaklarının tutulmasından sorumludur.
  • Parti komisyonları — Mevcut parti politikasının gözden geçirilmesi ve sürdürülmesinden ve tüm konferansa sunulmak üzere tekliflerin hazırlanmasından sorumludur.

Parti kongreleri örnekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanada[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanada'da, yıllık veya iki yılda bir düzenlenen kongrelerin yanı sıra, partiler genellikle yeni liderlerini seçmek için özel kongreler düzenler; bu genellikle liderlik kongresi olarak bilinir. Bir partinin yeni lideri genellikle o partinin fiili olarak Başbakan adayı olarak görülür (çünkü parti lideri genellikle partileri çoğunluk hükümetine seçilirse Başbakan olarak görev yapar).[1]

Komünist devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Komünist partiler bir Merkez Komitesi seçmek için bir kongre toplarlar ve Merkez Komite de bir Politbüro kurar.
  • Belirli bir konuyu tartışmak veya bir etkinlik planlamak için ara sıra bir Komünist konferans da toplanabilir, ancak bu tür resmi yetkileri yoktur.

Birleşik Krallık[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Krallık'ta siyasi konferanslar (genellikle parti kongresi veya parti konferansı olarak adlandırılır) genellikle her yıl Eylül ve Ekim aylarının üç haftası boyunca, İngiltere Alt Meclisi tatile olduğunda düzenlenir. Ülke çapında üç büyük partinin, Muhafazakâr Parti Konferansı, İşçi Partisi Konferansı ve Liberal Demokrat Konferansı, bu süre zarfında gerçekleştirilir.[2]

Amerika Birleşik Devletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Colorado, Denver'daki Pepsi Center'da düzenlenen 2008 Demokratik Parti Ulusal Kongresi

Amerika Birleşik Devletleri'nde, siyasi bir kongre genellikle bir başkan adayı belirleme kongresini ifade eder, ancak aynı zamanda adayların belirlendiği eyalet, ilçe veya kongresel bölge aday belirleme kongrelerini de ifade edebilir. Bu kongrelerde daha büyük bölgesel veya ulusal kongrelere delegeler seçilir, parti platformu kabul edilir. Günümüzde ulusal düzeydeki en büyük kongreler Demokratik Ulusal Kongre ve Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'dir ve genellikle dört yılda bir başkan ve başkan yardımcısı adaylarını belirlemek için düzenlenir. Bu kongrelere çoğunlukla ön seçimlerde seçilen delegeler katılır.[3]

Almanya[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman CDU'nun Federal Parti Kongresi ( Bundesparteitag ) 2015'te, Angela Merkel'in açılış konuşması sırasında.

Almanya'da (hem eyalet hem de federal düzeyde) parti konferansları, Parteitag ("parti diyeti") adıyla bilinir ve sadece kamu seçimlerinde adayları belirlemek için değil, aynı zamanda düzenli olarak (en azından yılda bir kez) siyasi kararlar almak, parti yetkililerini seçmek veya tüzüklerini değiştirmek amacıyla bir araya gelir. Genel olarak, Almanya'da parti örgütleri ve temsilcileri (parti lideri olarak adlandırılan başkan ve diğer yönetim kurulu üyeleri gibi) ABD veya İngiltere'deki gibi siyasette daha belirgin bir rol oynar. Orada partiler, çoğunlukla üyeleri ve liderleri tarafından parlamentoda veya (uygulanabilir durumda) hükümette temsil edilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Courtney, John. "Leadership Convention". 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2015. 
  2. ^ "What happens at party conferences?". BBC. 13 Eylül 2007. 28 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2015. 
  3. ^ "What Is a Political Convention?". ABC News. 29 Ağustos 2012. 29 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2015.