Ottla Kafka

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Franz Kafka'nın kız kardeşleri soldan sağa doğru: Valli, Elli ve Ottla

Ottilie "Ottla" Kafka (29 Ekim 1892 - 1943), Franz Kafka'nın en küçük kız kardeşidir. En sevdiği kız kardeşi olan Ottla, muhtemelen Kafka'nın en yakın akrabasıydı ve zor zamanlarda Kafka'yı desteklemiştir. İkilinin yazışmaları, Ottla'ya ve Ailesine Mektuplar olarak yayımlanmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hermann ile Julie Kafka

Ailesi tarafından Ottla diye anılan Ottilie, daha sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olan Prag'da orta sınıf bir Aşkenaz Yahudi ailesinde dünyaya geldi. Babası iş adamı Hermann Kafka (1852–1931), annesi ise Poděbrady'de bir bira üreticisi olan Jakob Löwy'nin kızı olan Julie (1856–1934) idir. Üç kardeşi vardı: Franz, Gabriele ("Ellie") (1889–1944) ve Valerie ("Valli") (1890–1944). Franz'ın en sevdiği kız kardeşiydi. Ottla, Franz için yakın bir sırdaş (enge Vertraute) ve "başkalarına olan sevgiye rağmen öbürlerinden kat kat daha gözbebeği"ydi (unbeschadet der Liebe zu den anderen, die bei weitem liebste). Franz, kız kardeşinin bir tarım okulunda eğitim almasına yardım etti. Ottla, Batı Bohemya Zürau'da (şimdiki Siřem, Blšany topluluğu) kayınbiraderi Karl Hermann'ın tarım arazisinde yaşadı ve çalıştı. 1916–17'de abisine kalacak yer verdi ve abisi burada birçok hikâye yazarken 1917'den Nisan 1918'e kadar Hermann'ın mülkünde yaşadı. Franz, buradayken zaten tüberkülozdan muzdaripti. Bu dönemde Die Zürauer Aphorismen (Aforizmalar) eserini yazdı.

Temmuz 1920'de, Ottla, babasına rağmen Çek Katolik Joseph David ile evlendi. Bu evlilikten olan kızları Věra 1921'de ve Helene 1923'te doğdu. Franz Kafka, Haziran 1924'te ölene kadar büyümelerini izledi. Evlilik mutlu bir şekilde ilerlemiyordu ve çift, Ağustos 1942'de boşandı. Ottla böylece Yahudilere karşı yapılan zulümlere karşı korumasını kaybetmiş oldu.

Prag'lı birçok Yahudi gibi, Ottla ve kız kardeşleri de II. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından sınır dışı edildi. Elli ve Valli, aileleriyle birlikte öldükleri Łódź Gettosu'na gönderildiler. Ottla, Theresienstadt'daki toplama kampına gönderildi. 7 Ekim 1943'te, Ottla bir grup çocuğa, kısa bir süre sonra öldürüldüğü Auschwitz toplama kampına gönüllü bir asistan olarak eşlik etti.

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Franz ve Ottla Kafka arasındaki yazışmalar korunmaktadır. Bunlar ilk kez 1974'te Hartmut Binder ve Klaus Wagenbach tarafından basıldı ve Türkçeye Ottla'ya ve Ailesine Mektuplar adıyla yayımlandı. Ocak 2011'de, orijinal mektupların Berlin müzayedesinde paket olarak satılacağı açıklandı. Marbach'taki Alman Edebiyatı Arşivi, bu mektupları özel sektörün yardımıyla elde etmeyi umuyordu; Nisan 2011'de onlarla birlikte Oxford'daki Bodleian Kütüphanesi mektupları satın aldı. Açık artırmadan önce satma istekleri için Ottla'nın mirasçılarına teşekkür ettiler.