Otobiyografi (Charles Darwin)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Otobiyografi
The Autobiography of Charles Darwin
1887 tarihli orijinal baskının kapağı
EditörFrancis Darwin
YazarCharles Darwin
ÇevirmenSerda Brauns
Ülkeİngiltere
Dilİngilizce
TürOtobiyografi
Yayım1887 (özgün)
Mayıs 2017 (Türkçe)
YayımcıJohn Murray, Londra (özgün)
Pinhan Yayıncılık (Türkçe)
Sayfa232 (Türkçe)
ISBN978-605-9460-18-7

Otobiyografi (özgün adı: The Autobiography of Charles Darwin), İngiliz doğa bilimci Charles Darwin'in otobiyografisidir.

Darwin, ailesi için, Recollections of the Development of my Mind and Character başlığı ile metni kaleme aldı. Belirttiğine göre, 28 Mayıs 1876 tarihi civarında yazmaya başladı ve aynı yıl 3 Ağustos itibarıyla bitirdi.

Metin, 1887 tarihinde (yani Darwin'in ölümünden 5 yıl sonra) John Murray tarafından, The Life and Letters of Charles Darwin, including an autobiographical chapter eserinin bir parçası olarak yayımlandı. Darwin'in oğlu Francis Darwin, Life and Letters'da yayımlanan metni düzenleyerek Darwin'in Tanrı ve Hıristiyanlık hakkındaki eleştirel görüşlerini içeren birçok parçayı kaldırdı.[1]

Çıkarılan parçalar daha sonra, otobiyografinin, Türlerin Kökeni kitabının yüzüncü yılına özel çıkarılan 1958 baskısında, Darwin torunu Nora Barlow tarafından yeniden eklendi.[2] Bu baskı ise, The Autobiography of Charles Darwin 1809-1882. With the original omissions restored. Edited and with appendix and notes by his granddaughter Nora Barlow başlığı ile Collins tarafından Londra'da basıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]