HMS Beagle'ın ikinci yolculuğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
HMS Beagle'ın rotası
Yolculuğunu bitirdikten ve günlüğünü yayınladıktan sonra Darwin, 1840

HMS Beagle'ın ikinci yolculuğu, Robert FitzRoy'un kaptanı olduğu (ilk araştırma gezisinin kaptanı Pringle Stokes intihar etmişti) HMS Beagle gemisinin 27 Aralık 1831'den 2 Ekim 1836'ya kadar süren ikinci araştırma gezisidir. FitzRoy, jeolojik araştırmalar yürütebilecek birinin gemide olmasının fayda getireceğini düşünmüş ve ayrıca fazladan bir doğa bilimcinin yanlarında olmasını istemişti. Yeni mezun olmuş 22 yaşındaki Charles Darwin bir papaz olmadan önce tropikleri görmeyi umut ediyordu ve bu fırsatı değerlendirdi. Yolculuğu sırasında okuduğu Charles Lyell'ın Principles of Geology kitabından çok etkilenmişti. Araştırma gezisinin sonunda Darwin, adını jeolog ve fosil koleksiyoneri olarak duyurmuş ve günlüğünü yayınlayarak (sonra Tazı Yolculuğu olarak anılacaktır) yazarlığıyla da büyük bir ün kazanmıştır.

Beagle, Atlas Okyanusu'nu geçerek Güney Amerika'nın güney kıyılarında ayrıntılı hidrografik araştırmalar gerçekleştirdi[1][2] ve ardından Tahiti ve Avustralya'ya uğradıktan sonra tekrardan Güney Amerika'ya döndü ve başlangıç yeri olan İngiltere'ye ulaşarak Dünya'yı tam tur dolaşmış oldu.

Darwin, on sekiz ayını denizde olmak üzere 57 aylık yolculuğunun çoğunu karada keşif yaparak geçirdi.[3] Yolculuğun başlarında Darwin, bir jeoloji kitabı yazabileceğine karar verdi ve teori oluşturma konusunda hünerli olduğunu gösterdi. Punta Alta, Arjantin'de, o zamanlar oldukça az sayıda örnekten bilinen, soyu tükenmiş devasa memelilere ait fosilleri bularak büyük bir keşif yapmış oldu.[4] Topladığı bitki ve hayvanları detaylı bir şekilde inceledi. Bulguları, türlerin sabit olduğu düşüncesine olan inancını sarstı ve İngiltere'ye döndüğünde aklına gelen, doğal seçilim yoluyla evrim teorisini geliştirmesini sağlayan fikirlerin gelişmesini sağladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]