Niyazi Zaimoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Niyazi Zaimoğlu veya doğum adıyla Niyazi Özzaim (1927, Arhavi, Artvin - 1 Mayıs 1999) Türk şair, köşe yazarı ve öğretmen.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Arhavi'ye bağlı Küçükköy'de (Tsxuleti) doğdu. Ortaokula kadarki eğitimini doğduğu ilçede tamamladıktan sonra Trabzon'daki Beşikdüzü Köy Enstitüsü öğrenim gördü. Mezun olduktan sonra Arhavi'ye döndü ve sırasıyla Sırtoba (Ot'alaxe) ve Kireçlik (Bahta) köylerindeki ilkokullarda okul müdürlüğü yaptı. Ayrıca Ankara, Sivas, Bingöl ve Çankırı'daki eğitim enstitülerinde ders verdi. Özzaim, romantik yanını öne çıkararak ağırlıklı olarak aşk şiirleri yazdı. Aynı zamanda, çocuklarına yazdığı şiirlerde ebeveyn sevgisinin yansımalarını görmek mümkündür. Şairin dedesi tarafından aşılanan tabiat sevgisi, hayatının geri kalanını ve şiirlerini etkileyerek pastoral şiir türünde eserler ortaya koymasında belirleyici oldu. Atatürk'e duyduğu sevgi ve hayranlık, Niyazi Özzaim'in "Asker Destanı" adlı şiir kitabını yazmasına ilham verdi. Şiir yazmanın yanı sıra, Özzaim, kendi gibi şair dostlarının ve ünlü şairlerin eserlerini takip etmiş ve bu şiirleri derlemeler kitabında bir araya getirdi. Bu derlemelerde, özellikle Ümit Yaşar Oğuzcan'ın eserlerine sıkça rastlamak mümkündür.[1][2]

Evli olan Zaimoğlu, 3'ü kız 1'i erkek olmak üzere 4 çocuk babasıdır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Asker Destanı (1956)
  • Ayda Aşk (1969)
  • Şiirlerim ve Derlemelerim (1970)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Osman Eroğlu (29 Ekim 2018). "Niyazi Zaimoğlu". teis.yesevi.edu.tr. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2024. 
  2. ^ Tokgöz, Gamze, Çınar, İrem Onuk, Didem Gürkan, Azra Çağlasu, Özkan, Berfu (2016). "Beşikdüzü Köy Enstitüsü mezunu ve yerel bir şair olan Niyazi Özzaim'in hayatı". repository.bilkent.edu.tr. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2024.