Ninotsminda Katedrali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ninotsminda Katedralinin apsisi ve çan kulesi
Manastırın giriş kapısı
Savunma duvarı
Katedralin kalıntıları
Çan kulesi ve fresklenmiş kemer

Ninotsminda Katedrali (Gürcüce: ნინოწმინდის მონასტერი) Gürcistan'a bağlı Kaheti bölgesinin Sagareco köyünde konumlanmış bir katedraldir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ninotsminda Katedrali, Gürcü mimarisinin gelişimi için oldukça önemlidir. Mtsheta'daki Cvari Manastırı'nın öncülü olan katedral, dört apsis formunun geliştirilmesi için bir model olarak görev yapmıştır. Günümüzde yıkık durumda olan katedralden sadece, doğu apsisi ve batı duvarının bir kısmı sağlam kalmıştır. Yıkık apsis, 16. yüzyılda Odigitria freskleriyle süslenmiştir, ama 18 ve 19. yüzyıllarda Dağıstanlı haydutlar kurşun delikleriyle bu fresklere ciddi şekilde zarar vermişlerdir. Yapının altyapısının ana hatları, kilisenin başlangıçta köşe nişleriyle çevrili sekizgen bir merkezi olduğunu gösteriyor. Tarihsel kayıtlar, yenileme çalışmalarının 10 ve 11. yüzyıllarda ve ayrıca 1671 ve 1774 yıllarında yapıldığını göstermektedir. Ancak, katedral 1824 ve 1848 yıllarında deprem sonucu yıkılmış ve yeniden inşa edilmemiştir.

Aynı kompleksin içinde yer alan tuğladan yapılma büyük çan kulesi, Kaheti Kralı Levanın saltanatında (1520-1574) yapılmıştır. Alttaki üç katın her biri, şömineli bir konut olarak hizmet vermiştir. Geometrik desenler oluşturmak için dış cephedeki tuğlaların kademeli olarak yerleştirilmesi, Safevilerin kültürel etkisini göstermektedir. Girişin üzerindeki sivri kemer de Pers etkisine bir başka örnektir.

Ninotsminda kompleksi 16 ve 17. yüzyıllardan kalma köşe kuleleri ve mazgallı perde duvarına sahip bir surla çevrilidir. Müstahkemin giriş kapısında tepe mazgallarına sahip çıkıntılı kuleler vardır.

Kompleks, günümüzde Gürcü Ortodoks Kilisesi tarafından bir manastır olarak işletilmektedir ve yeniden inşa çalışmaları devam etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Rosen, Roger. Georgia: A Sovereign Country of the Caucasus. Odyssey Publications: Hong Kong, 1999. 962-217-748-4