Nay Sleiman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nay Sleiman
Diğer adlarıناي سليمان
DoğumBeyrut, Lübnan
TarzlarArap pop müziği
MesleklerŞarkıcı, müzisyen, şarkı yazarı
Etkin yıllar2001–günümüz

Nay Sleiman (Arapçaناي سليمان), çeşitli vokal yeteneği ve tarzı ile çeşitli Arap ülkelerinden dikkat çeken Lübnanlı pop müzik sanatçısı.

İsminin anlamı Arapçada Nay'in çok sevdiği bir enstrüman olan "Flüt" anlamına gelmektedir Nay, adını flüt çalan ve kendi gibi müzisyen olan babasından almaktadır.

Hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta müzisyen bir babanın kızı olarak doğmuştur. İngiliz edebiyatı ve müzik alanında lisans derecesine sahiptir. Ulusal Müzik Konservatuvarı'nda altı yıllık şarkı söyleme öğrenimini tamamlamıştır. 2003 yılında ise Arap ülkeleri turuna çıkmıştır[1]

Nay'in kariyeri genç yaşta; 2001 yılında UNESCO'nun organize ettiği Lübnan Müzik festivalinde başladı. 2004 yılında New TV'de yayımlanan Yıldız Kulübü programına katıldı. Nay'in profesyonel kariyerine 2006 yılında "Tijrah Feya" albümü ile başlamıştır. Bundan sonra birçok şarkı ve müzik klibi yayımlamış Nay'in 2012 yılındaki "Enta Amary" klibi Orta Doğu'da popüler olmuştur. Bir sonraki hit şarkısı 2016 yılında yayımlanan Irak aksanı ile söylediği "Abu Glaiby" klibi çıkmadan popüler olmayı başarmıştır.[2] Nay'in 2018 yılında çıkardığı "Jan Albi" şarkısı ise Türk sanatçı Gülşen'in Bangır Bangır şarkısına benzetilmiştir.[3][4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ناي سليمان". arabooking.com. 24 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2023. 
  2. ^ "ناي سليمان تصدر "أبو قليبي" باللهجة العراقية". elfann.com. 24 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Gülşen'in Bangır Bangır şarkısını çalan Nay Sleiman kimdir, Jan Albi dinle". azonceoldu.com. 24 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2023. 
  4. ^ "Arap şarkıcı Gülşen'in 'Bangır Bangır' şarkısını çaldı mi?". muzikonair.com. 24 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2023.