Natig Ahmedov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Natig Ahmedov
DoğumNatig
1 Eylül 1969(1969-09-01)
Hocalı, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm26 Eylül 1991 (22 yaşında)
Hocalı, Azerbaycan
Defin yeriAğdam, Azerbaycan
Çatışma/savaşlarıKarabağ savaşı
ÖdülleriAzerbaycan'ın Millî Kahramanı

Natiq Ahmedov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı madalyasına sahip asker.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahmedov Natig İlyas, 1 Eylül 1969'da Khojali (Hocalı) ilindeki Kosalar köyünde doğdu. Novruzlu ilinin Agdam köyünde orta okulu bitirmiş, Kaliningrad şehrinin topçu bölümünde görev yaptı. Natig Akhmedov 1988 yılında ordudan tahris edildi. Bir süre Kaliningrad'da çalışıyor. Vatan onu zor günde çağırır. Natig Akhmedov yoldaşlarından fiziksel gücüne göre seçiliyordu. İlçede düzenlenen çeşitli spor yarışmalarında okuduğu okulun ismini her zaman onurla korumuştur. Ortaokulu bitirirken Agdam futbol takımına davet edildi. Daha sonra Riga'da Doğu dövüş sanatı olan karate sanatını öğrendi. Aynı zamanda Dağlık Karabag'da Ermenilerle savaş halindeyken Hocalı Bölgesi İçişleri Bölümünde bir devriye müfettişi olarak kabul edildi. O dönemde Karabağ'ın dağlık kesiminde bulunan köylere ve Şuşa'ya yolculuk son derece zordu. Ermeniler yol boyunca pusu kurup beklenmedik terör eylemleri yapıyorlardı. Natig Ahmadov, Agdam-Shusha yolunda çalışan yolcu otobüslerinin güvenliğini sağlamak için defalarca ölümle karşı karşıya kaldı.

Savaşlara Katılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Eylül 1991'de Asgeran'dan Hocalı'ya çalışmaya gittiğinde Ermeniler tarafından pusuda olan otobüs görüyor. Arkadaşı ile birlikte, sivil vatandaşları otobüsten kurtarmak için büyük kahramanlık sergilemiştir. Bu savaşta Natig öldü.[1]

Aile durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakardı.

Ulusal Kahraman[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahmadov Natig İlyas oğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın 8 Ekim 1992 tarihli ve 264 kararıyla "Azerbaycan Milli Kahramanı" unvanını aldı.

Ağdam ilindeki Novruzlu köyüne defnedildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Askerov, Vügar (2005). Azərbaycanın Milli Qəhrəmanları (I nəşr) (PDF) (Azerice) (Qapp-poliqraf bas.). Bakü. s. 250. 9 Ocak 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2019.