Samir Hasiyev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Samir Hasiyev
DoğumSamir
20 Nisan 1973(1973-04-20)
Bakü, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm17 Mart 1995 (21 yaşında)
Bakü, Azerbaycan
Defin yeriBakü, Azerbaycan
Çatışma/savaşlarıKarabağ savaşı
ÖdülleriAzerbaycan'ın Millî Kahramanı

Samir Hasiyev, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hasiyev Samir Ziraddin oğlu 20 Nisan 1973'te Bakü'de doğdu. 1980 yılında 82№ orta okula başladı. 1988'de Samir, ailesiyle birlikte Kirovabad'ya (şimdiki Ganja) yerleşti, şimdiki M.Mushvigin adını aldığı 14 sayılı Uluslararası Okulda eğitimini, sürdürdü. Ortaokuldan mezun oldu ve Bakü'ye döndü. Çalışma aktivitesine 1991 yılında “Bakü Buzdolapları” tesisinde başladı. Aynı yıl Bakü Devlet Üniversitesi Tarih Fakültesi Akşam Bölümü'de eğitimine devam etti. O yıl Bakü, Narimanov ilçe askeri komiserliği tarafından askere çağırıldı.

Samir, ilk olarak Dernagul'daki inşaat taburunda görev yaptı.

Savaşlara Katılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Samir 1992'de vatanını korumak için savaşlara gönüllü olarak katılır .Pirekishkil'de Salyan'ın kısa eğitiminden sonra Karabağ'a savaş alanına gitti.

Samir'in Ermenilerle ilk savaşı Agdam ilinin Marzili köyünden başladı. O, 1993 yılında Agdam, Agdara'daki Fuzuli'de düşmana karşı savaşlarda yer aldı.

Samir çok sayıda düşman kuvvetini ve tankını mahv etti. Bu dönemde birkaç kez yaralanmasına rağmen savaş bölgelerini terk etmedi. Cesaretine göre, Samir kahramanlık ödülleriyle onurlandırıldı. Savunma Bakanı kendisi bu cesur savaşçıyı kişisel olarak ödüllendirmişti. Samir'e Azerbaycan ordusu saati vermişti.

Samir’in olduğu sert savaşlarından biri Terter cephesindeydi. Ölümden korkmayan Samir, düşman kuşatmasında askerlerimizi kurtardı. Yetenekli ve yetkin bir komutan için Samira, 10.000 (on bin) AZN para verilmişti ve sonra o 2 aylık zabit kursuna gönderildi. Samir'e teğmen unvanı verildi. Kısa bir süre içinde kendine hass tabur yarattı.[1]

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1994 yılında bilinen Ganja isyanına karşı operasyonlara aktif olarak katıldı. Bu olayın ardından alay komutanı ona "Askerliği için" madalya verdi.

Teğmen tağım komutanı Samirin 1995’teki son savaşı Bakü’nün 8. Km yerleşimindeydi. 17.03.1995 tarihinde Samir Devlet Devrimi'ni önlemeye çalışırken öldü.

Aile durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bekardı.

Ulusal Kahraman[değiştir | kaynağı değiştir]

Sayın Cumhurbaşkanı Samir'in çalışmalarını yüksek değerlendirdi. 04.04.1995 tarihli kararnamede kendisine "Azerbaycan Ulusal Kahramanı" unvanı verildi.[2]

Narimanov ilçesindeki Eski Montin Kültür ve Dinlenme Parka Samirin adı verildi.Bu parkda ona büst konuldu.

Samir Baküdeki ikinci Şehitliye defnedildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Askerov, Vügar (2005). Azərbaycanın Milli Qəhrəmanları (I nəşr) (PDF) (Azerice) (Qapp-poliqraf bas.). Bakü. s. 250. 9 Ocak 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2019. 
  2. ^ ""Azərbaycan Respublikasının hərbi qulluqçularının və polis işçilərinin bir qrupunun təltif edilməsi haqqında" Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 4 aprel 1995-ci il tarixli, 307 nömrəli Fərmanı". 13 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2021.