Musazade Mahallesi Camii

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Musazade Mahallesi Camii, Artvin'in Arhavi ilçesinde konumlanmış bir camidir.

Mimari özelliklerinden caminin 19. yüzyılın sonlarında yapıldığı anlaşılmaktadır. Yontma ve kesme taş kullanılarak yapılan cami, yığma yapım sistemine göre inşa edilmiştir. 22.5 x 16.5 m ölçülerinde olan cami, dikdörtgen planlıdır. Caminin tek şerefli olan kuzeybatıdaki minaresi kesme taştan yapılmıştır ve camiye bitişiktir. Caminin kırma çatısı alaturka kiremitle bezenmiştir. Caminin kesme taş ve mermerden yapılmış 2 kapısı ahşap işlemelidir ve bitkisel motiflerle süslenmiştir. İçi beyaz sıvalı ve yıldız motifli kubbe haricinde caminin tavan döşemesinde ahşap malzeme kullanılmıştır. Kare kaide üzerindeki kubbeyi gotik başlıklı sütunlar desteklemektedir. U planlı olan kadınlar mahfiline doğu ve batı cephelerdeki merdivenlerle çıkılabilmektedir. Ahşaptan yapılmış olan minber karmaşık süslemelerle donatılmıştır.[1] Caminin cephe tabanı betonla korunmuştur. Caminin ana mekanında, üst sıradakiler alt sıradakilere kıyasla daha küçük olmak üzere, dikdörtgen şekilli ve düz atkı kemerli toplam 12 pencere vardır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Musazade Mahallesi Camii". karadeniz.gov.tr. 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  2. ^ "Musazade Mahallesi Cami - Artvin". kulturportali.gov.tr. 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024.