Musa (Skoryk)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Musa (Ukraynaca Мойсей), Ivan Franko'nun 1905 tarihli aynı adlı şiirinden esinlenilen Myroslav Skoryk'ye ait bir operadır. Opera ilk kez 20 Mayıs 2001'de Lviv Opera ve Bale Tiyatrosu'nda, Papa II. John Paul'un Ukrayna'yı ziyareti sırasında (23-27 Haziran 2001) sahnelendi.[1]

Roller[değiştir | kaynağı değiştir]

Myroslav Skoryk
rol ses türü Prömiyer kadrosu, 20 Mayıs 2001
Moisei (Musa) bas Oleksander Hromış
Aviron (Abiram) bariton
veri bariton
Azazel tenor
Yegoshua (Yeşu) tenor
Liya soprano
Yohaveda (Jochebed) kontralto
Yehova'nın Sesi bas
Şair bariton

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Franko'nun şiiri, büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşündüğü ancak siyasi bölünmeyle zayıfladığı Ukrayna halkının bir alegorisi olarak tasarlandı. Musa'yı temel alan şiirde, Musa'nın İsrailoğulları'na çölde önderlik ettiğini, Dathan ve Abiram'ın isyanının saldırısı altında olduğunu anlatılmaktadır. Musa ibadet etmek için kamptan ayrılır; onun yokluğunda İsrailliler Altın Buzağı'ya taparlar. Çölde Musa, kötü bir ruh olan Azazil ve ayrıca onu Tanrı'dan (Yehova) vazgeçirmeye çalışan annesi Yochebed'in hayaleti tarafından ayartılır. Yehova, bir fırtına yaratır. İsrailliler hemen paniğe kapılır ve Datan ile Abiram'ı ölüme mahkûm eder. Yuşa onları Vaat Edilmiş Topraklara götürmeye hazırlanır.[2]

Orijinal şiirin önsözü ve sonsözü, şairin Ukrayna halkına öykünün paralelliklerini açıkça ortaya koyan bir hitabıdır[3] ve operada kısaltılmış biçimde gösterilir. Operadaki tek önemli olay akışı değişikliği, Yuşa ve (şiirde hiç görünmeyen) karısı Liya'yı hikâyenin başlarında Musa'nın Datan ve Abiram'a karşı savunucuları olarak tanıtmasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar
  1. ^ "Opera "Moses" 10 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on ArtUkraine website, accessed 7 September 2015.
  2. ^ Anon (2010), 12-14
  3. ^ Franko (2010), 39-43, 225-231
Ek kaynaklar
  • Anon (2010). Program, "Musa" . Lviv: Lviv Opera ve Bale Tiyatrosu
  • Franko, Ivan, tr. Iryna Hüsar (2010). Мойсей (Ukraynaca ve Almanca basım). Lviv: Ivan Franko Üniversitesi.978 966 613 804 3 .