Muhabbet 1

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Muhabbet 1
Muhlis Akarsu, Musa Eroğlu ve Arif Sağ seri
Yayımlanma23 Ekim 1982
KaydedilmeMart 1982 - Haziran 1982
TarzTürk halk müziği
Süre45:10
DilTürkçe
ŞirketFlaş Plak
Şah Plak
YapımcıMuhlis Akarsu
Muhlis Akarsu, Musa Eroğlu ve Arif Sağ kronolojisi
Muhabbet 1
(1982)
Muhabbet 2
(1984)

Muhabbet 1, Türk halk müziği sanatçıları Muhlis Akarsu, Musa Eroğlu ve Arif Sağ'ın birlikte yayınladıkları seri albümün ilkidir. Albüm Flaş Plak etiketiyle 23 Ekim 1982 tarihinde yayınlandı.

Muhlis Akarsu bir etkinlikte Musa Eroğlu ile tanıştıktan sonra albümü yapma kararı aldı. Daha sonra albüme Arif Sağ'da dahil oldu. Şubat 1982 tarihinde albümün kayıtları için stüdyoya girdiler. Albümün kayıtları yaklaşık dört ay kadar sürdü. Albüm için on parça kaydedildi. Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Muhlis Akarsu kayıtlarından sonra yayınlayacak firma bulunmadığından dolayı albüm yayınlanmadı. Ardından Muhlis Akarsu, Flaş Plak adıyla kurduğu şirketten albümü Muhabbet 1 adıyla yayınladı. Yayınlandığı an Türkiye'nin gündemine oturdu ve büyük satış rakamına ulaştı. Muhlis Akarsu'nun dört, Arif Sağ'ın üç, Musa Eroğlu'nun bir parça seslendirdiği albümde iki parçayı üçlü koro halinde seslendirdi. "Karlı Dağlar", "Tahtacı Semahı", "Sen O Zaman Gör Beni", "Bir Seher Vaktinde" ve "Dert Bende" gibi parçaların yer aldığı albüm büyük satış rakamlarına ulaşarak o dönemlerde birçok kişiye ilham kaynağı olmuştur. Modern Türk halk müziğinin de başlangıcı olarak kabul edilen albüm Türk halk müziğinin en iyi albümlerinden birisi olarak bilinir.

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhlis Akarsu, Musa Eroğlu ve Arif Sağ 1970'li yıllar boyunca Türk halk müziği tarzında kendilerine ait modern altyapılı eserler ortaya çıkardılar. Arif Sağ, kendi 45'lik plaklarının yanı sıra birçok sanatçıya albümlerinde bağlama olmak üzere birçok enstrümanla eşlik etti. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda eğitim görevlisi olarak yer aldı ve birçok öğrenciye halk müziği hakkında eğitim verdi.[1] Musa Eroğlu albümlerinde seslendirdiği parçalarla adını geniş kitlelere duyurdu. Kendine has tarzıyla birçok kişiyi etkiledi.[2] Muhlis Akarsu, 1960'lı yılların ortalarından itibaren yayınladığı 45'lik plaklarla çıkış yaptı. 1970'li yıllarda sık sık yayınladığı albümlerde genellikle kendisinin kaleme eserleri seslendirdi. Sözleri kendisine ait olan eserler aynı dönemde birçok farklı tarzda müzik yapan sanatçı tarafından yeniden yorumlandı. Muhlis Akarsu müziğin yanı sıra kağıt fabrikası işletiyordu. 1980'li yılların başında düzenlenen ve Arif Sağ'ında katıldığı bir fuarda Muhlis Akarsu ve Musa Eroğlu bir araya gelerek tanışmıştır.[3]

Akarsu ve Eroğlu'nun uzun süreli sohbetinin ardından ikili Arif Sağ'ında içinde yer alacağı bir albüm çıkarma kararı aldı. Birkaç ay sonra albümün kayıtları için stüdyoya girerler. Albümün kayıtları beş ay kadar sürer ve albüm için on parça kaydedilir. "Dert Bende" ve "Bir Seher Vaktinde" adlı parçalar koro halinde seslendirildi. Albümde Muhlis Akarsu dört, Arif Sağ üç, Musa Eroğlu ise bir parçayı solo olarak seslendirdi. "Ele Gözlerini" adlı parçada ise Musa Eroğlu ve Arif Sağ düet yaptı. Albümde yer alan üç parçanın sözü Muhlis Akarsu'ya bir parçanın sözü Musa Eroğlu'na diğerleri ise farklı sanatçılara aittir. Bazı parçalar ise anonimdir.[4] 1982 yazına doğru albümün kayıtları tamamlandı. Fakat albümü yayınlayacak bir firma bulunamadığı için bir süre yayınlanamadı. Yaz ayının sonlarına doğru Muhlis Akarsu, Flaş Plak adıyla kurduğu şirketten albümü Muhabbet 1 adıyla yayınladı.[5] Albüm yayınlandığı an büyük bir çıkış yakaladı ve satışlarda üst sıralara kadar yükseldi. Arabesk müziğin zirvede olduğu dönemde albüm listelere girdi. Albümle birlikte Türk halk müziği modern dönemine girmiş ve genç nesiller tarafından yoğun ilgi görmüştür. Yoğun ilginin ardından Şah Plak albümün haklarını satın aldı ve 1983 yılında yeniden yayınladı. Ardından üçlü albümün devamı için ikinci albümün çalışmalarına başladı.[6]

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzik Süre
1. "Dert Bende"  Erzincanlı Hafız ŞerifAnonim 5:22
2. "Karlı Dağlar"  Muhlis AkarsuMuhlis Akarsu 4:00
3. "Tahtacı Semahı"  Musa EroğluGenç Abdal 6:14
4. "Sunam"  Muhlis AkarsuMuhlis Akarsu 5:51
5. "Sen O Zaman Gör Beni"  Muhlis AkarsuMuhlis Akarsu 2:45
6. "Ela Gözlerini"  KaracaoğlanMusa Eroğlu 4:09
7. "Bir Seher Vaktinde"  Aşık DaimiAşık Daimi 3:16
8. "Bebek"  AnonimAnonim 4:05
9. "Bu Garibin Derdi Var Bende"  Muhlis AkarsuMuhlis Akarsu 4:10
10. "Ya Muhammet"  Pir Sultan AbdalPir Sultan Abdal 3:59

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arif Sağ İstanbul konseri". TRT Haber. 15 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2023. 
  2. ^ "Musa Eroğlu Discography". Discogs. Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2023. 
  3. ^ "Musa Eroğlu Türkü Life özel Röportajı". Discogs. 19 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2023. 
  4. ^ "Muhabbet 1". Apple Music. Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2023. 
  5. ^ "Muhabbet 1". Discogs. Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  6. ^ "Muhabbet 1 - Şah Plak/1983". Facebook. 23 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2023.