Mrs. Hincher

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Mrs. Hincher"
YazarJ. D. Salinger
Özgün adı"Mrs. Hincher"
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Önceki"Piyadenin Özel Notları[1] (Personal Notes of Infantryman)"
Sonraki"Peter Pan'ların En İyisi ve En Sonuncusu[2](The Last and Best of the Peter Pans)"

Mrs. Hincher, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın hiç yayınlanmamış bir öyküsüdür. Yazar, Ekim 1941'de tamamladığı bu eserini yazdığı ilk ve tek "korku öyküsü" olarak tanımladı.[3]

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Salinger, Ağustos 1941'de aracısına Madison Dışındaki Küçük Ayaklanma isimli kahramanı Holden Morrisey Caulfield olan hikâyesini teslim ettikten sonra Mrs. Hincher üzerinde çalışmaya başladı. Ekim 1941'de Madison Dışındaki Önemsiz Ayaklanma'nın The New Yorker'a kabul edildiğini öğrendi ve Mrs. Hincher'ın bitirdikten sonra sadece Holden Caulfield hikâyelerine yoğunlaşmaya karar verdi.

Yazar öyküyü tamamladıktan sonra ismini Paula olarak değiştirdi.[4] Stag dergisi öyküyü satın aldı. Hikâye uzun süre derginin arşivlerinde yayınlanmak üzere bekledi. 1961 yılına gelindiğinde Stag, öykünün kaybolduğunu duyurdu.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikâyenin kahramanları çocuk sahibi olmayan çalışan evli çift Frank ve Paula Hincher'dır. Mrs. Hincher, hamile olduğuna kendi kendini inandırır ve yatak istirahatine ihtiyacı olduğunu iddia etmeye başlar. Doktorlar hamile olmadığını söyleseler de onlara inanmaz ve bir çocuk odası hazırlar. Bir gün kocası Paula'yı kendisini odaya kitlemiş olarak bulur. Kadın kimsenin içeri girmesine izin vermemektedir. Bu şekilde haftalar geçer ve sonunda genç bir kız Paula'nın izniyle odaya girer. Bu kız dışardakilere odada konuşamayan bir bebek olduğunu söyler. Büyük bir üzüntü yaşayan Mr. Hincher odanın kapısını kırarak içeri girer ve Mrs. Hincher'ı cenin pozisyonunda beşikte yatarken bulur.

Olaydan sonra karı koca Florida'ya tatile gitmeye karar verirler. Mr. Hincher, Florida'daki otelin lobisinde sinir krizi geçirir ve akıl hastanesine gönderilir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Slawenski, Kenneth (2011), Üzüntü Muz Kabuğu ve J. D. Salinger, Sel Yayınları, ISBN 9789755705200 

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Öykünün Türkçe isminin alındığı kitap: Slawenski 2011, s. 58
  2. ^ Öykünün Türkçe isminin alındığı kitap: Slawenski 2011, s. 53
  3. ^ Slawenski 2011, s. 48
  4. ^ Slawenski 2011, s. 49
  5. ^ J.D. Salinger Koleksiyonu, 1940-1974, I. Seri, I. Kutu, 8. Klasör Harry Ransom Center - Özel Koleksiyon 1 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.