Monbukagakusho Bursu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Monbukagakusho Bursu (文部科学省奨学金, Monbukagakushō Shōgakukin), eskiden Manbusho Bursu olarak bilinen, Japon Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (Monbu-kagaku-Sho veya Mext) tarafından verilen prestijli akademik bir burs. Bugüne kadar, dünya çapında yaklaşık 160 ülke ve bölgeden 65.000 öğrenci, 1954'te kurulan Japon Hükûmeti Burs programı kapsamında Japonya'da eğitim gördü.

Burs türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Japon Hükûmeti (Monbu-kagaku-shō) Burs programı kapsamında Japon hükûmeti tarafından desteklenen yedi tür burs vardır: araştırma öğrencileri, öğretmen yetiştiren öğrenciler, lisans üniversite öğrencileri, Japon çalışmaları öğrencileri, teknoloji koleji öğrencileri, özel eğitim öğrencileri için olanlar ve YLP öğrencileri.

Araştırma öğrencileri: 35 yaşın altında ve bir üniversite mezunu olmalısınız (olası mezunlar dahil). Ya da 16 yıllık eğitimi tamamlamış olmalısınız. Bu programlar, alıcıların kendilerine atanan Üniversitenin giriş sınavını geçmeleri koşuluyla bir Lisansüstü Derecesi Programına (Yüksek Lisans ve/veya Doktora) başvurmalarına izin verir.

Öğretmen yetiştiren öğrenciler: 35 yaşın altında ve bir kolej veya öğretmen eğitimi kolejinden mezun olmalısınız. Ülkenizdeki bir ilkokul, ortaokul veya öğretmen eğitimi kolejinde öğretmen olarak en az beş yıllık aktif deneyime sahip olmalısınız. (Lütfen şu anda aktif hizmette olan kolej ve üniversite öğretmenlerinin bu burs için dikkate alınmadığını unutmayın).

Lisans üniversite öğrencileri: En az 17 yaşında ve 25 yaşın altında olmanız ve 12 yıllık okul eğitimini tamamlamış olmanız veya bir lise ile denk bir okulda dersleri tamamlamış olmanız gerekir (olası mezunlar dahil).

Her yıl çok sayıda öğrenci, elçilik tavsiyesi üzerine kabul almaktadır (aşağıya bakınız). Kontenjanın yarısı, 87 Japon ulusal üniversitesinden birinde 4 yıllık bir lisans programına girmeden önce Osaka Üniversitesi Japon Dili ve Kültürü Merkezi'nde[1] veya Tokyo Yabancı Çalışmaları Üniversitesi'nde[2] 1 yıllık bir hazırlık programından geçer.

Japon çalışmaları öğrencileri: Başvuru sahipleri 18 ila 30 yaşında olmalıdır. Başvuru sahipleri, Japonya'ya geldiklerinde Japonya dışındaki bir üniversitede Japon dili veya Japon kültüründe uzmanlaşan fakülte veya okullarda lisans öğrencisi olarak kayıt yaptırmalı ve kendi ülkelerine döndüklerinde kendi kurumlarına kayıt yaptırmalıdır. Ana çalışmalarının bir parçası olarak Japonya'nın çeşitli yönlerini (mühendislik, ekonomi, tarım, mimarlık, sanat vb.) İncelemek isteyen Japon dili veya Japon kültürü dışındaki alanlarda uzmanlaşan öğrenciler JASSO'ya (Japonya Öğrenci Hizmetleri Örgütü) Kısa Süreli Öğrenci Değişim Promosyon Programına giriş için başvurabilirler.

Teknoloji koleji öğrencileri: En az 17 yaşında ve 22 yaşının altında olmalısınız ve bir lise (ilkokuldan başlayarak en az 11 yıl) eğitimine (mezun adayları dahil) denk bir okul eğitimini tamamlamış olmalısınız.

Özel eğitim veren kolej öğrencileri: En az 17 yaşında ve 22 yaşın altında olmanız ve 12 yıllık eğitimi tamamlamış veya bir Japon lisesine denk bir okul eğitimini tamamlamış olmanız gerekir (olası mezunlar dahil).

Genç Liderler Programı (Young Leaders' Program-YLP) öğrencileri: Başvuru sahipleri, Asya'dan ve YLP'ye katılan diğer ülkelerden, kendi ülkelerinde gelecekteki ulusal liderler olarak aktif rol oynaması beklenen genç kamu yöneticileri vb. olmalıdır. Katılımcılar, kamu yönetimi veya işletmelerde en az 3-5 yıllık iş tecrübesine sahip üniversite veya kolej mezunu olmalıdır (*). Katılımcıların taraması, tavsiye eden yetkililerin tavsiyelerine dayanmaktadır.

Tavsiyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Elçilik tavsiyesi: İlk tarama (belgesel inceleme, yazılı test ve mülakat) büyükelçilikte yapılır. Büyükelçilik daha sonra seçilen adayları Eylül ayı başında Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'na tavsiye eder.

Üniversite tavsiyesi : Üniversite, seçilen adayları doğrudan Japon Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'na önerir.

Yurtiçi Seçim : Üniversiteler, akademik ve bireysel olarak mükemmel öğrencileri dikkatlice tarar ve Aralık ortasına kadar onları Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'na devlet destekli burs adayları olarak önerir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Osaka University Center for Japanese language and culture". 3 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Tokyo University of Foreign Studies". 23 Ocak 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  • Kenkyusha's New Japanese-English Dictionary Kenkyusha Limited, Tokyo 1991, 4-7674-2015-6

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]