Mombasa Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mombasa Kuşatması
Osmanlı-Portekiz Savaşları

16'ncı yüzyılda Mombasa Liman Şehri
Tarih5 Mart 1589
Bölge
Sonuç Kesin Portekiz zaferi
Taraflar

Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu

  • Mombasa Sultanlığı
Portekiz İmparatorluğu
Zimba Kabilesi
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Emir Ali Bey Teslim Thomas da Sousa Couhinto
Güçler

5 gemi

Şehri savunan binden az asker
18 Portekiz gemisi
Kabile savaşçıları
Kayıplar
Kuvvetlerin tamamı Bilinmiyor


Mombasa Muharebesi, 5 Mart 1589'da günümüz Kenya sınırları içerisindeki bir liman şehri olan Mombasa'da gerçekleşmiştir. Yapılan çarpışmaların sonucunda müdafi Türk kuvvetleri dağıtılmış ve komutanları Emir Ali Bey esir alınmıştır. Bu sonuçla birlikte Mombasa ve civar kıyı kentleri tekrar Portekiz sömürgesine girmiştir.

Mombasa Seferi[değiştir | kaynağı değiştir]

16. yüzyılın hemen başlarında Doğu Afrika kıyılarında başlayan Portekiz egemenliği Mombasa'yı da kapsamaktaydı. 1505 yılında Portekiz donanması tarafından zapt edilen şehir Doğu Afrika ticaret güzergahında oldukça stratejik bir konumdaydı. Bu nedenle işgal edilen şehir birtakım isyanlara ve el değiştirmelere sahne olsa da Osmanlıların bölgeye gelmesine dek durum Portekiz kontrolündeydi. Aynı yüzyılın sonlarına gelinirken bölge müslümanları Yemen valisi Hasan Paşa'ya yardım çağrısında bulundu. Bunun üzerine 1585'te Emir Ali Bey komutasında bir kadırga ve birkaç küçük tekneden oluşan kuvvetler bölgeye ulaştı. Bunun üzerine Mombasa ile birlikte Makdişu, Berâve, Lamu, Pemba kentleri Osmanlı İmparatorluğu'na bağlılığını bildirdi. 1589'a kadar da bölgede kayda değer pek bir şey yaşanmadı.

Mombasa Kuşatması[değiştir | kaynağı değiştir]

Mombasa gibi stratejik bir liman kentini geri almak niyetinde olan ve Goa'da bulunan Portekiz Kral Naibi 18 parçalık donanmasını kardeşi Thomas da Sousa Couhinto komutasında Emir Ali Bey'in üzerine, Mombasa'ya gönderdi. 5 Mart 1589'da deniz bombardımanına müteakip başlayan Portekiz saldırıları sonucunda Osmanlı donanması yakılmış ve Mombasa kalesi de ele geçirilmişti. Karaya çıkmak mecburiyetinde kalan Emir Ali Bey ve kuvvetleri ise Portekizlilerle işbirliğinde olan Zimba Kabilesi güçlerince mağlup edilmiştir. Muharebe sonucunda Emir Ali Bey'e çarpışma sırasında ne olduğu konusunda net bir bilgi yoktur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kavas, Ahmet (2005). "MOMBASA". TDV İslam Ansiklopedisi. 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  • Stapleton, Timothy J. (2013). A Military History of Africa (İngilizce). California: Praeger. s. 114. ISBN 978-0-313-39570-3.