Mesembria

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mesembria'dan Obolos (sikke), yakl. MÖ 450–350
Madeni paranın turası, tekerlek içinde META yazıyor.

Mesembria (Antik Yunanca: Μεσημβρία; Dorik Yunanca: Μεσαμβρία, Mesambria) antik Trakya'da önemli bir Yunan kentiydi. Euxine kıyısında ve Haemus Dağı'nın eteğinde bulunuyordu;[1] sonuç olarak, Batlamyus tarafından yerleştirildiği Moesia'nın sınırları üzerindedir.[2] Strabon, buranın Megaralı bir Dor kolonisi olduğunu ve kurucusu Menas'tan sonra orijinal olarak Menebria (Μενεβρία) olarak adlandırıldığını anlatır;[3] Bizanslı Stephanos, orijinal adının kurucusu Melsas'tan gelen Melsembria (Μελσημβρία) olduğunu söyler;[4] ve her iki yazar da -bria son ekinin Trakya dilinde kent anlamına geldiğini belirtmektedir. Euxine Denizi'nin Anonim Periplus'ına göre Mesembria, Darius'un İskit'e karşı seferi sırasında Kadıköylüler tarafından kuruldu; ancak Herodot'a göre, kısa bir süre sonra, İon İsyanı'nın bastırılmasından sonra, Bizans ve Kadıköy'den gelen kaçaklar tarafından kuruldu. Bununla birlikte, bu ifadeler, Trakya kasabasının başlangıçta Megaralılar tarafından kolonize edildiği ve daha sonra Bizans ve Halkedon'dan ek kolonistler aldığı varsayılarak uzlaştırılabilir. Mesembria, Euxine üzerinde Yunan Pentapolis'ini oluşturan kentlerden biriydi, diğer dördü Odessus, Tomi, Istriani ve Apolloniatae idi. Mesembria'dan tarihte nadiren bahsedilir, ancak Pomponius Mela,[5] Yaşlı Pliny,[6] ve Ptolemy[2] tarafından kaydedildiği ve Peutinger Tablosunda göründüğü geç bir döneme kadar var olmaya devam etti.[7] Dor kolonizasyonu MÖ 6. yüzyılın başlarına tarihlenmektedir ve kanıtlar, o andan itibaren önemli bir ticaret merkezi ve Apollonia'nın (Sozopol) rakibi olduğunu gösteriyor. Geri kalanı tipik İyon kolonileri olduğundan, Karadeniz kıyısındaki tek Dor kolonisi olarak kaldı. MÖ 425/4'te kent, Atina önderliğinde Delos Birliği'ne katıldı.[8]

Arkeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Nesebar girişindeki surlar

Bulgar arkeolog Lyuba Ognenova-Marinova 1961-1972[9][10] yılları arasında Karadeniz Bölgesi boyunca Bulgar Bilimler Akademisi için 6 sualtı arkeoloji çalışmasına öncü oldu. Onun çalışması, Roma hakimiyetindeki köyden Orta Çağ ve Rönesans dönemi kasabasına kadar giden Trakya protopolisi olan Mesembria'nın bulunduğu MÖ 2. bin yılda içeren Nesebar'ı da çevreleyen yarımada üstündeki kentleşmenin beş kronolojik periyodunun kimliklendirilmesini sağlamıştır.[9]

Kalıntılar çoğunlukla Helenistik döneme aittir ve akropol, Apollon tapınağı ve agora içermektedir. Trak surlarının bir bölümünü oluşturan bir duvar, yarımadanın kuzey tarafında hala görülebilmektedir.

MÖ 5. yüzyıldan itibaren kentte bronz ve gümüş sikkeler basılmıştır ve MÖ 3. yüzyıldan beri altın sikkeler basılmıştır. Kasaba MÖ 71'de Roma egemenliğine girdi, yine de kendi madeni parasını basma hakkı gibi ayrıcalıklardan yararlanmaya devam etti.[11]

Ünlü simgeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Aziz Sofya Bazilikası
  • Tanrı'nın Kutsal Annesi Eleusa Bazilikası
  • Geç Antik Hamamlar
  • Aziz Demetrios Kilisesi
  • Aziz Stephen Kilisesi
  • Başmelekler Kilisesi
  • Vaftizci Aziz John Kilisesi
  • Aziz Theodore Kilisesi
  • Mesih Pantokrator Kilisesi
  • Aziz Paraskeva Kilisesi
  • Aziz John Aliturgetos Kilisesi
  • Nesebar Arkeoloji Müzesi[12]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Scymn. Ch.
  2. ^ a b Batlamyus. Coğrafya. 3.10.8. 
  3. ^ Strabo. Geographica. vii. p.319.  Sayfa numaraları Isaac Casaubon'un baskısına aittir.
  4. ^ Bizanslı Stefanos. Ethnica. s.v. 
  5. ^ Şablon:Cite Mela
  6. ^ Şablon:Cite Pliny
  7. ^ Tab. Peut.
  8. ^ "Mesembria (Antiquity)". Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Εύξεινος Πόντος. 9 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2011.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ a b Тонкова (Tonkova), Милена (Milena); Прешленов (Preshlenov), Христо (Christo); Попов (Popov), Христо (Christo), (Ed.) (2005). "Люба Огненова-Маринова—Ученият, Учителят И Човекът". Heros Hephaistos: Studia In Honorem: Liubae Ognenova-Marinova [Luba Ognenova-Marinova—scientist, teacher and man] (PDF) (Bulgarca). Sofia, Bulgaria: Археологически институт с Музей на БАН & Cobrxiur Университет “Св. Кл. Охридски”. ss. 7-11. ISBN 954-775-531-5. 22 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  10. ^ Огненова-Маринова (30 Ekim 2009). "Как Започнаха Подводните Археологически Проучвания В Несебър" [What started underwater archaeological research in Nessebar]. Morski Vestnik (Bulgarca). Varna, Bulgaria: Morski Svyat Publishing House. 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2016. 
  11. ^ "Blog". conservation environment. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2018. 
  12. ^ "Famous landmarks - information and photos". 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu makale açık kamuya açık bir yayından alınan metinler içerir: Smith, William, ed. (1854–1857). "Mesembria". Dictionary of Greek and Roman Geography. London: John Murray.