Meoto Iwa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Meoto Iwa

Meoto Iwa (Japonca夫婦岩), Japonya'nın Mie prefektörlüğünde Futami açıklarında bulunan iki kaya balyasıdır. Balyalar, bir shimenawa ile bağlı olup komşu Futami Okitama Tapınağı'nda ibadet edenler tarafından kutsal kabul edilir. Şintoizm'e göre kayalar, yaratıcı kamiler olan İzanagi ile İzanami'nin birliğini temsil etmektedir. Bu nedenle kayalar, erkek ve kadının evliliğindeki birliği kutlamaktadır. 40 kilo ağırlığındaki ip, özel bir törenle yılda birkaç kez değiştirilmektedir.[1] Erkek olduğu söylenen daha büyük kayanın zirvesinde küçük bir torii kapısı bulunmaktadır.

Yaz aylarında şafak vakti, güneş iki kayanın arasından doğar gibi görünmektedir. Fuji Dağı uzaktan görülebilir. Düşük gelgitte, kayalar su ile ayrılmaz.

Okitama Tapınağı, Sarutahiko Ōkami'ye ve imparatorluk yemek tanrıçası Ukanomitama'ya adanmıştır. Tapınağın çevresinde çok sayıda kurbağa heykeli bulunmaktadır. Tapınak ve iki kaya, Şintoizm'deki en önemli arınma yeri olan Ise Tapınağı'nin yakınındadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Meoto-iwa rocks (Mie Prefecture) - Let's travel around Japan!". Let's travel around Japan. 16 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2021.