Mehmet Ragıp

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mehmet Ragıp
Doğum1965
Eskişehir
MeslekŞair , yazar
DilTürkçe
VatandaşlıkTürkiye
EğitimOrtadoğu Teknik Üniversitesi

Mehmet Ragıp (d. 1965, Eskişehir), Türk şair, deneme yazarıdır.

1965'te Eskişehir'de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Şiire ilkokul sıralarında başladı. Şairin ilk kitabı için Vecihi Timuroğlu'nun yazdığı tanıtma yazısında belirttiği üzere, "ilk dizelerini kurduğunda, düşünceye ağırlık vereceği apaçıktı" ve "sözün düşünsel gücünün, şiire, duyumsal etkisinden daha yararlı olacağına inandı". Ancak, felsefi gönderemeler peşinde olmadı. Ali Cengizkan'ın söylediği gibi, "Şiirlerin getirip önümüze koyduğu, dolayısıyla okur olarak da kendisiyle bütünleştiğimiz şair, dünyaya kah bir çocuk saflığı, kah bir aşık kimliği ile bakan, bastığı toprağı incelerken bedenini, bedenine bakarken soluduğu havayı unutmayan, ama bütün bunları yaparken sürekli düşünen bir birey. ... Mehmet Ragıp'ın dizelerinde dışarıdan da aşina olduğumuz o 'tanıdık dünya' var. Dizelerini oluşturan sözcüklerle o dünyaya ilişkin tanımlar getiriyor ama kurulan metin, elle tutulan, 'tanıdık olan'ı değil içimizdeki elle tutulmayanı anlatıyor genellikle. 'Düşünce şiiri' sözü çok sık kullanılır, ancak iğreti bir sözdür. Mehmet Ragıp bunun da farkında; sorunu yalnızca kendisini dünyaya göre kurmak ve sunmak; felsefeli göndermeler peşinde de değil. Yaşıyorum bakın, diyor, elim, ayağım, başım, yaşadığım anlar ('Anlar, yalnız onlar kalıyor') var ('Ben varım, dünya var', diyen Yannis Ritsos gibi). Çevremizdeki her şeyin bir tini vardır diyor, bu tini dile getirerek onlara biz yakıştırsak bile."[1]

Mehmet Ragıp ilk şiirini 1981'de yayınladı. ODTÜ 1. Üniversiteler Arası Şiir Ödülü'nü paylaştı (1991). "Sürekli ve Birer Birer" adlı şiir kitabıyla, Çankaya Belediyesi ve Damar Edebiyat Dergisi'nin düzenlediği 1. İlkbahar Şiir-Öykü Yarışmasında, şiir dalında ikincilik ödülü aldı (1992). Damar, Evrensel Kültür gibi dergilerde şiirler, şiir, edebiyat ve estetik üzerine denemeler yayınladı. Denemelerinde, estetiğin, bilimsel bir disiplin kılınması gerektiğine işaret etti.

Yapıtları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sürekli ve Birer Birer (1992)

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • ODTÜ 1. Üniversiteler Arası Şiir Ödülü
  • 1992 Çankaya Belediyesi ve Damar Edebiyat Dergisi 1. İlkbahar Şiir-Öykü Yarışması İkincilik Ödülü

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ali Cengizkan, Dünya Kitap (aylık dergi), 14 Nisan 1995, yıl 4, sayı 42, s. 26.