Mavramoloz Ormanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mavramoloz Ormanı, İstanbul'un kuzeyinde, Sarıyer sırtlarındaki doğal bir orman.

Sarıyer'in Boğaz kıyısı boyunca Rumelikavağı Mahallesi sırtlarından başlar ve kuzeyde Rumelifeneri ve Demirciköy taraflarında Karadeniz'e kadar sokulur. Istranca dağ silsilesinin dejenere olmuş bir parçasıdır. Çam, kestane, meşe, akasya, kocayemiş gibi ağaç türlerinin yanında; muşmula, funda ve yabani meyve ağaçlarına da rastlanır. Yabani hayvan popülasyonu da fazladır. Domuz, çakal, tilki, tavşan, karaca gibi memelilerin yanında türlü çeşit kemirgen ve kuş çeşitlerine de rastlanır.

Mavramoloz içinde Rumeli Feneri, Garipçe, Demirciköy ve Rumeli Kavağı mahallelerini barındırır. Ayrıca yapımı çok tartışma götüren Koç Üniversitesi Kampüsü' de tam ortasındadır. Kampüs inşaatının ormanın doğal yapısına zarar verdiği bilinmekte. Bu süreçte 36,000 ağacın kampüs için kesildiği söylenmektedir.

Bunun yanında Mavramoloz, Kuzey Marmara Otoyolu Yavuz Sultan Selim Köprüsü hattını da içinde barındırmaktadır. Ormana en büyük darbeyi bu yol inşaatı vurmuştur. Yollar, ardı arkası kesilmeyen lüks siteler ve Rumeli Feneri yakınlarındaki çiftlikler nedeniyle Mavramoloz günden güne tahrip olmakta ve yavaş yavaş yok olmaktadır.