Mauretanya

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mauretania, Kuzey Afrika'da, Atlas Dağları'nın kuzeyinde günümüzde Fas'ın kuzeyi ile Cezayir'in batı ve orta bölümüne karşılık gelen antik bölgedir.

Bölgenin Berberi kökenli yarı göçebe olan yerli sakinleri, Romalılar tarafından Mauri (Moors) ve Massaesyli olarak adlandırılmıştır. MÖ 6. yüzyıldan itibaren Fenikeliler ve akabinde Kartacalılar, Kuzey Afrika kıyısı boyunca yerleşerek krallık kurmuştur. Kartaca'nın müttefiki olan hükümdarları Massaesyli kralı Syphax'ın, İkinci Pön Savaşı sırasında ölmesiyle MÖ 203'te Massaesyli toprakları Numidya krallığının bir parçası olmuş kısa süre sonrada Mauretania kralları Roma'nın vasalları olmuştur. İmparator Claudius döneminde (yaklaşık MS 44) bölge Roma'ya ilhak edilerek, başkenti Tingis (günümüz Tanca) olan Mauretania Tingitana ve başkenti Caesarea (günümüz Şerşel) olan Mauretania Caesariensis adıyla iki eyalete bölünmüştür. Romalılar kıyı bölümünde yönetimi doğrudan kontrol ederken, eyaletin geniş iç kesimleri çoğunlukla yerel şefler aracılığıyla yönetilmiştir. 3. yüzyılın sonlarında Mauretania Caesariensis'in doğu kısmında Mauretania Sitifensis Eyaleti kurulmuştur.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mauretania". www.britannica.com. Britannica. 8 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2024.