Mauretania Tingitana

Vikipedi, özgür ansiklopedi
M.S. 125 yılında Roma İmparatorluğu'nun Mauretania Tingitana eyaleti

Mauretania Tingitana Kuzeybatı Afrika'da bulunan antik bir Roma eyaleti. Eyalet kabaca modern Fas'ın kuzeyini ve İspanyanın Ceuta ve Melilla şehirlerini kapsar ve sınırları yarımadanın kuzeyinden, Cebelitarığın karşısından, güneyde Chellah (ya da Sala) ve Volubilis kentlerine, doğuda ise Oued Laou nehrine kadar uzanırdı.

Eyalet adını başkenti Tingis, modern Tanca, kentinden alır. En büyük kentleri arasında Volubilis, Lixus ve Tamuda sayılabilir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgenin bilinen ilk yerleşikleri sonradan Kartacalılar olarak adlandırılacak olan Fenikelilerdir. Fenikelilerin bu bölgede oluşturdukları en büyük ticaret kolonileri olarak Lixus ve Volubilis kentleri sayılabilir.[1]

Kral Juba II'nın oğlu Mauretanya'lı Ptolemaios'un 40 yılında ölmesinin ardından Mauretanya toprakları İmparator Claudius tarafından Mauretania Caesariensis ve Mauretania Tingitana adlarıyla iki ayrı eyalet olarak organize edilmiştir.[2]

Mauretania Tingitana'nın en önemli ihraç kalemi deniz kabuklarından elde edilen bir tür mor boya ve değerli ağaçlardır. Tingitana ayrıca Roma'ya ürettiği tarım ürünlerinin yanında aslan ve leopar gibi egzotik hayvanları da satmıştır. Yerel Mauri kabileleri Roma ordusu tarafından hafif süvari olarak tercih edilen değerli askerlere sahipti.

İmparator Diokletianus'un 296 yılı tarihli yönetim reformu ardından, bölge Galya Praetorian Prefektöürlüğünün yönetim alanındaki Hispania Diocese'sine bağla bir ileri karakol olarak varlığını sürdürmüştür.

Bölge 5. yüzyılda Gunderic komutasındaki Germen kökenli Vandalların hakimiyeti altına girmiş, 533 yılında ise eyalet Bizanslılar tarafından tekrar fethedilerek Roma topraklarına katılmıştır. Kuzey Afrika'nın Emeviler tarafından fethedilmesiyle birlikte bölge Müslümanlar tarafından "Batı" anlamına gelen al-Maghrib adıyla yeni bir eyalet olarak düzenlenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "C Michael Hogan (2007) Volubilis, The Megaoithic Portal, edited by A. Burnham". 10 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2009. 
  2. ^ Richard J.A. Talberts, Barrington Atlas of the Greek and Roman World - p. 457