Mao takımı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Avrupa da Mao takımı olarak bilinen Zhongshan-takımın, şematik tarifi, tasarımı

Mao takımı (Mao Zedong), Çinde Sun Yat-sen-takımı (cin. 中山装/中山裝, Zhōngshān zhuāng „Zhongshan-takımı“) olarak biliniyor. İlk Çin cumhurbaşkanı Sun Yat-sen (çin. Sūn Zhōngshān), ile beraber 1911 yılında Çin Cumhurriyeti'nin kuruluş ile Çin'de kullanıldı ve Mao ile tüm dünyada ün kazanan bir takım.

Mao takımı, Deng Xiaoping gibi birinci ve ikinci nesil ÇHC liderleri için standart resmi kıyafet olarak kaldı. 1990'lı yıllarda, giderek daha fazla Çinli siyasetçinin kravatlı geleneksel Avrupa tarzı takım elbise giymeye başlamasıyla, ÇKP Genel Sekreteri Jiang Zemin'in neslinin liderleri tarafından azalan sıklıkta giyilmeye başlandı. Jiang onu yalnızca devlet yemekleri gibi özel günlerde giyerdi. Genel Sekreter Hu Jintao, 2009 yılında Halk Cumhuriyeti'nin 60. yıldönümü kutlamaları gibi özel günlerde hala Mao kıyafeti giyiyordu [1] Hu Jintao, Amerika Birleşik Devletleri'nde siyah kravatlı bir devlet yemeğine iş kıyafeti giyerek katıldı ve resmi bir etkinlikte az giyindiği için bazı eleştirilere maruz kaldı.[2][3] Xi Jinping Yönetimi'nde Mao kıyafeti diplomatik üniforma ve gece elbisesi olarak geri döndü.

Mao takımı, ulusal egemenliğin sembolü olarak en resmi törenlerde giyilir. Diğer Politbüro Daimi Komitesi üyeleri ve diğer Politbüro yetkilileri Avrupalı iş kıyafetleri giyse de, Çin'in önde gelen liderleri Pekin'deki askeri geçit törenlerinde her zaman Mao kıyafetleri giyiyor. Çinli liderlerin devlet yemeklerine katılırken Mao kıyafetleri giymesi bir gelenektir.[4][5][6] Bu durumda, Mao kıyafeti, bir hükümdar için askeri üniformaya veya önemli bir lider için smokinin eşdeğeri bir gece elbisesi biçimi olarak hizmet eder.

Mao kıyafeti aynı zamanda diplomatik üniforma görevi de görüyor. Her ne kadar Çin büyükelçileri genellikle Avrupa tarzı iş kıyafetleri giyse de, birçok Çin büyükelçisi itimatnamelerini devlet başkanına sunarken Mao kıyafeti giymeyi tercih ediyor.[7][8][9] Sunum töreni iki ülke arasındaki diplomatik tanınmanın simgesi olduğundan diğer diplomatik toplantılara göre daha yüksek düzeyde formalite taşıyor.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mao suit continued choice of China's top leaders for National Day ceremony", Xinhua, 1 October 2009.
  2. ^ Chow, Jason (20 Ocak 2011). "What to Wear to a State Dinner". Scene Asia. Wall Street Journal. But Wednesday night, Chinese President Hu Jintao did not wear a tuxedo. Instead, he opted for a dark suit and a conservative blue tie. On a sartorial level, the Chinese President was shown up by his American counterpart and the first lady. President Obama wore an elegant dinner jacket, and his wife, Michelle, a flowing red dress by Alexander McQueen. 
  3. ^ Macartney, Jane (20 Ocak 2011). "Hu's lounge suit was wrong on all counts". The Times (London). Hu Jintao should have chosen a beautifully cut Mao suit instead of a blue-spotted tie for his first White House state dinner. 
  4. ^ "China State Dinners". The White House Historical Association. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. Presidents Jimmy Carter and Richard Nixon speak with Vice Premier Deng Xiaoping of China during the State Dinner on January 29, 1979. 
  5. ^ "White House State Dinner for the President of China". 18 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. The President and Mrs. Clinton are hosting His Excellency President Jiang Zemin and Madame Wang Yeping at a White House State Dinner on Wednesday, October 29, 1997. President Jiang and Madame Wang will arrive at the North Portico at 7:15 p.m.. 
  6. ^ Ramzy, Austin (25 Mart 2014). "A Chinese-Style Suit for Xi Jinping's European Trip". Sinosphere. The New York Times. President Xi Jinping wore a modified Mao suit to a state dinner hosted by the Dutch royal family in Amsterdam on Saturday, eliciting surprise from Chinese citizens who are used to their leaders’ sartorial decisions being a model of suit-and-tie uniformity. 
  7. ^ "H.E. Ambassador Zhang Weidong Presents Credentials to the President of Iceland". Embassy of the People's Republic of China in the Republic of Iceland. 30 Eylül 2014. 
  8. ^ "Ambassador to Sweden Chen Yuming Presents Credentials to His Majesty the King of Sweden". Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China. 10 Aralık 2013. 
  9. ^ "Ambassador to Iran Pang Sen Presents Credentials to President Hassan Rouhani of Iran". Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China. 23 Haziran 2014.