Manyak (film, 1979)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Manyak
YönetmenDon Coscarelli
YapımcıD. A. Coscarelli, Paul Pepperman
SenaristDon Coscarelli
MüzikFred Myrow, Malcolm Seagrave
Çıkış tarih(ler)i1979
Süre88 Dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce

Manyak, (İngilizce: Phantasm) 1979 yılında D. A. Coscarelli ve Paul Pepperman tarafından yapılmış ve Don Coscarelli tarafından yönetilmiş ve senaristliği yapılmış korku filmidir.

Film[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir ilişki sırasında Tommy, ilişki yaşadığı kadın tarafından bıçaklanarak öldürülür. Kadın aslında gerçek bir kadın değil, kadın kılığına dönüşmüş Uzun Adam (İngilizce: Tall Man)dır. Arkadaşları Jody ve Reggie, Tommy'nin intihar ettiğini düşünür. Fakat Jody'nin küçük kardeşi Mike Uzun Adam'ın Tommy'yi Tabut ile cenaze arabasına koyarken görmüştür. Mike daha sonra bir cüce tarafından korkutulur. Bunu Jody'ye söylese de Jody buna inanmaz. Kanıt için Mike Uzun Adam'ın Türbesine gider. Oradaki bir Küreden zor kurtulur. Küre bir adamın kafasına sokulup delicisi ile delerken Mike Uzun Adamın kestiği parmağı alıp götürür. Uzun Adama ait olan parmağı kanıt için Jody'ye gösterir.

Bunu araştırmak için Jody Türbeye gider ve orada cüceler ve sürücüsüz cenaze arabası onu kovalar. Jody ve arabasına binmiş Mike cenaze arabasını durdurmayı başarır. Sonradan cenaze arabasının sürücüsünün yeniden canlandırılıp küçültülmüş Tommy olduğu anlaşılır.

Jody bunun üzerine Uzun Adamdan intikam almak ister ve Mike'ı arkaşı Sally ve Sue'nun dükkanına bırakır. Mike orada Uzun Adamın eski bir fotoğrafını bulur. Mike orada durmak istemez ve eve gitmekte ısrar eder. Yolda Reggie'nin buz taşıma aracını devrilmiş bir halde bulurlar ve cüceler tarafından saldırıya uğrarlar. Saldırıda Mike kaçar. Uzun Adam tarafından kaçırılır ama ondan da kaçmayı başarır ve cenaze arabasını patlatır. Jody onu bir Küreden kurtarır. Kardeşler, Reggie ile beraber Türbede aydınlık bir oda bulurlar. Odada bir Portal vardır. Mike, Uzun Adam'ın insan bedenlerini o gezegene yollayıp, orada canlandırıp bir cüceye dönüştürdüğünü öğrenir. Bir den elektrik gider ve bu üçlüyü ayırır. Reggie portalı aktifleştirir ve çıkan bir fırtınada Reggie, lavanta renkli kadın tarafından bıçaklanarak öldürülürken kardeşler, Jody ile Mike kaçar ve Türbe yok olur.

Jody, Uzun Adamı bir mağaraya götürüp onu orada kapatmak ister. Jody oraya giderken Mike evde Uzun Adam tarafından şaşırtılır. Uzun Adam onu ormana kadar takip eder ve orada Mike bir kuyuya düşer.

Ondan sonra Mike yatağında uyanır ve Uzun Adamın dönüşü için endişelenir. Hayata olan Reggie bunun bir rüya olduğunu, Jody'nin bir kazağada öldüğünü ve bir gezi yapmasını söyler. Yatak odasında birden Uzun Adam ortaya çıkıp onu ele geçirir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rolu
Angus Scrimm Uzun Adam
A. Michael Baldwin Mike Pearson
Kathy Lester Lavantalı kadın
Bill Thornbury Jody Pearson
Reggie Bannister Reggie

Yapım bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin yönetmeni ve senaristi Don Coscarelli, yapımcısı D. A. Coscarelli'dir. Film 1979 da çekilmiş ve 88 dakikadır. ABD'de çekildiği için İngilizce olan filmin müziği Fred Myrow ve Malcolm Seagrave'ye aittir.

Diğer filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer filmler
Manyak | Manyak II | Manyak III | Phantasm IV: Oblivion | Phantasm V: Ravager