Mahmut Tolon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mahmut Tolon
Doğum22 Temmuz 1950 (73 yaşında)
İstanbul
MilliyetTürk
EğitimAnkara Koleji’, Kiel Universitesi ve Bonn Universitesi
Meslekhekim, çiftçi ve yazar

Mahmut Tolon, hekim, çiftçi ve yazar.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

22 Temmuz 1950 yılında Dr. Nurullah İhsan Tolon ile Mihrizafer Tolon (Köstem)‘in ikinci oğlu olarak İstanbul’da doğdu. 1955 ve 1964 yılları arasında Ankara Koleji’nde başladığı eğitimi Almanya ‘da Kiel Universitesi ve Bonn Universitesi’nde sürdürdü. On dört yaşında babası ile Almanya'ya gitti. 1960 darbesinden sonra Demokrat Parti milletvekili olarak babası, hapisten çıktıktan sonra Türkiye’de iş bulamamıştı. Bonn’da dört sene birlikte kaldılar. Liseyi bitirince babası Türkiye’ye döndü.

Genç yaşlarda Samet Ağaoğlu, Celâl Bayar ve Prof. Fritz Baade ile olan sohbetlerinden etkilendi. UV şuaları üzerine Bonn Üniversitesi'nde doktora yaptı. Kiel Üniversitesi ve Bonn Üniversitesi'nde tıp eğitimini tamamladı. Tıp eğitimi sırasında İngiltere’de, Alman Akademik Değişim (DAAD) Bursu ile Avustralya Sidney Çocuk Hastahanesi ve ABD, Provo Utah’da Psikyatri Hastahanesinde çalıştı. Lübeck Tıp Fakültesi'nde dahiliye ve nefroloji eğitimi aldı.

1986 yılında BioSan AŞ'ni kurdu. Bu şirket ile ülkeye ilk böbrek taşı kırma cihazını getirdi, klinikler kurdu. 1991 yılından itibaren tekrar baba mesleği olan çiftçiliğe başladı. 2000 yılında İstanbul’dan Urla’ya göçtü. Dokuz yıl Dokuz Eylül Tıp Fakültesi’nda lisansüstü (Uzun Yaşam ve Uzlaşma) dersi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde doğa bilimleri lisans dersleri verdi. Sabah, Hürriyet, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde yazılar yazdı. Günümüzde Gözlem gazetesinde, İzmir net sitesinde, yarimada.org sitesinde, Akhisarhaber.com sitesinde ve blogunda yazıyor.[1]

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1976 Dr. Paul Ehrlich in Nüfus Bombası Kitabının Türkçe basılması (Editör)
  • 1991 Poems von einem Gastarbeiter B.N Deniz takma adıyla Önel Verlag Almanya {Zaman yapıcının Şiirleri olarak Ahmet İnam tarafından Türkçe’ye çevrilerek Hayal Yayınlarında yayınlandı (2010)}
  • 1993 Keçi ve Zina İstanbul Say yayınevi
  • 2007 "Bias is Beautiful, or Swan Song for Common Sense" ABD
  • 2007 Scientific work on fasting among others with Prof. Herman Chernoff.
  • 2007 Ayrıca Önyargılar Güzeldir, Ortak Aklı için Kuğu şarkısı, Görgü kitapları yayınlandı.
  • Bilimsel yayınları ve Görgü- Beraber Yaşamanın Biz Farkında Değilken Değişen Kuralları ve Evrime İnanmak kitapları ile şiirlerin bir kısmı ve Keçi ve Zina e-kitap olarak da www.mahmuttolon.com8 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. sitesinde bulunabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.biosan.com.tr/tr/turkiyenin-ilk-tasma-kirma-merkezi.html

[1]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2015.